Hlavní obsah

Záběry z Pásma Gazy ukazují sedící polonahé Palestince. Izrael mezi nimi identifikuje teroristy z Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pásmo Gazy

Na sociálních sítích se objevily záběry z Pásma Gazy, na nichž jsou vidět desítky polonahých Palestinců, na které dohlížejí izraelští vojáci. Server BBC vyhodnotil záběry jako pravé. Izraelská média tvrdí, že se jedná o zajaté příslušníky teroristického hnutí Hamás, to to však odmítá. Podle svědků jsou mezi zadrženými i civilisté.

Přes sto zadržených Palestinců ve spodním prádle hlídají izraelští vojáci v ulicích Gazy.Video: AP

 
Článek

Asi stovka mužů svlečených do spodního prádla sedí na zemi po čtyřech za sebou v prostředí poničené městské zástavby, mají hlavy skloněné mezi koleny a převázané oči pruhem látky. Skupina izraelských vojáků na ně míří samopaly.

Záběry kolující po sociálních sítích v pátek vyhodnotil verifikační tým serveru BBC jako pravé. K události podle něj došlo v lokalitě Bajt Lahíja na severu Pásma Gazy. Další záběry ukazují, jak jsou muži na nákladních vozech odváženi pouštní krajinou pryč.

O události referují izraelská i arabská média včetně katarské televize al-Džazíra. Podle izraelských zdrojů se údajně jedná o zajaté členy hnutí Hamás. Někteří svědci však mezi zadrženými identifikovali i novináře a osoby, kteří nemají s Hamásem nic společného. Například zpravodajský server The New Arab, který sídlí v Londýně, uvádí, že na záběrech je jeho reportér z Pásma Gazy Dijá al-Kahlút a jeho příbuzní. Server mluví o „absolutním ponížení nevinných lidí“ a o „zoufalé podvodné snaze Izraele ospravedlnit hromadné zabíjení v Gaze“.

Izraelská armáda zvyšuje tlak na jihu Pásma Gazy, humanitární situace je tam katastrofální

Blízký a Střední východ

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari pouze obecně uvedl, že bezpečnostní složky zadržely stovky lidí podezřelých z terorismu a nechaly je převézt do Izraele k výslechu.

Ejlon Levy, mluvčí izraelské vlády, v pátek řekl, že jde o muže vojenského věku, kteří byli odhaleni v oblastech, odkud se měli civilisté evakuovat už před několika týdny. Dodal, že všichni budou vyslechnuti, aby se zjistilo, kdo je „terorista z Hamásu“ a kdo ne.

Konflikt v Pásmu Gazy trvá od 7. října, kdy teroristé z hnutí Hamás zaútočili na Izrael, zabili při tom asi 1200 lidí a přibližně 240 osob odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. V důsledku bombardování a pozemní vojenské operace, kterou Izrael poté spustil, zahynulo v Pásmu Gazy kolem 17 000 osob. Údaje o počtu obětí pocházejí od válčících stran a nelze je nezávisle ověřit.

Americký ministr zahraničí kritizoval Izrael, že nedokáže ochránit civilisty v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám