Hlavní obsah

Americký ministr zahraničí kritizoval Izrael, že nedokáže ochránit civilisty v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinkem po setkání se svým britským protějškem kritizoval Izrael, že se mu nedaří při postupu proti teroristům z Hamásu navzdory záměrům omezit počet civilních obětí na straně Palestinců. Generální tajemník OSN sáhl k mimořádnému kroku a svolal Radu bezpečnosti.

Foto: Leo Correa, ČTK/AP

Následky izraelského bombardování v Gaze

Článek

„Stále existuje mezera mezi záměrem chránit civilisty a skutečnými výsledky, které vidíme na místě,“ řekl Blinken. Zmínil to v souvislosti s týdenní kampaní Izraele na jihu Pásma Gazy.

Na jihu měli původně civilisté najít bezpečné útočiště, po ukončení nedávného příměří ale Izrael rozšířil operace i do této oblasti, protože se tam přesunulo vedení Hamásu.

Generální tajemník OSN António Guterres svolal na pátek Radu bezpečnosti OSN, aby jednala o okamžitém příměří. Ve středu se na ni obrátil dopisem, kde varoval před možnými důsledky izraelského bombardování za situace, kdy pro obyvatele chybí úkryty či základní potřeby k přežití. „Očekávám, že se brzy zhroutí veřejný pořádek, což znemožní poskytování i omezené humanitární pomoci,“ varoval.

Izrael varoval lídry několika zemí včetně ČR před agenty Hamásu v Evropě

Blízký a Střední východ
Foto: Saul Loeb, ČTK/AP

Ministr zahraničí USA Anthony Blinken

Ve čtvrteční verzi dopisu zmínil podle AFP, že humanitární situace v Gaze je katastrofální a vyžaduje okamžité humanitární příměří. Rada bezpečnosti se po jeho výzvě sejde.

Guterres použil článek Charty OSN 99, který mu umožňuje obrátit se na Radu bezpečnosti, aby věnovala nějaké významné otázce pozornost. K tomuto kroku se v OSN nesáhlo už desítky let.

Tajemník Guterrese pro humanitární otázky a koordinaci nouzové pomoci Martin Griffiths varoval, že v Pásmu Gazy už žádný z humanitárních programů OSN nefunguje. „Pokud dnes plánujeme dodávky humanitární pomoci do Gazy, musíme také do plánu zahrnout, že mohou být přerušeny, že mohou být napadeny, vyrabovány nebo zastaveny či odkloněny a že nemusí pomoc uspět,“ poznamenal.

Zmínil též, že lidé nemají z pásma Gazy kam odejít.

Izraelská armáda zvyšuje tlak na jihu Pásma Gazy, humanitární situace je tam katastrofální

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám