Hlavní obsah

Za leden ohlásil Izrael víc infekcí než za loňský rok

V Izraeli bylo v lednu potvrzeno víc případů covidu než za celý loňský rok. Vyplývá to ze statistiky Národního centra pro informování o koronaviru. Podle ní se loni v devítimilionovém státě potvrdilo 960 500 infekcí, zatímco od začátku roku do středy jich bylo 1,16 milionu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nárůst je přičítán vysoce nakažlivé variantě omikron. Ve čtvrtek se potvrdilo v Izraeli 57 563 případů, citoval ze statistiky centra list The Jerusalem Post. Pozitivních bylo 25,69 procenta všech testů. V uplynulém týdnu se prokázala nákaza u 520 tisíc Izraelců, odborníci přitom předpokládají, že skutečné počty budou až třikrát vyšší.

Nemocnice mají nyní obsazeno 82 procent lůžek a více než 9800 zdravotníků v izolaci či karanténě. Hospitalizováno je téměř 2500 pacientů s covidem, 946 z nich je ve vážném stavu, což je asi třikrát více než před dvěma týdny. Kyslík potřebuje 213 z nich, plicní ventilaci 18.

Premiér Naftali Bennett v reakci na rostoucí počty hospitalizací nařídil zřídit pro covidové pacienty dalších 45 lůžek na JIP. Přesto vyjádřil přesvědčení, že nynější vlna koronaviru v Izraeli dosáhla vrcholu a jeho obyvatelé „brzy uvidí světlo na konci tunelu“.

Izraelská vláda ukončila karanténu školáků po kontaktu s nakaženým

Blízký a Střední východ

V zemi ve čtvrtek přestala platit povinná karanténa pro školáky, kteří byli v kontaktu s nakaženou osobou. Odborníci ale už v souvislosti s touto změnou vyjádřili znepokojení kvůli zvyšujícímu se počtu hospitalizovaných dětí a přibývajícím případům vzácného multisystémového zánětu PIMS. Ten se objevuje dva až čtyři týdny po prodělání covidu a často vyžaduje hospitalizaci dítěte.

Novavax na scéně

Izrael mezitím oznámil, že uzavřel kontrakt na nákup pěti milionů dávek protikoronavirových vakcín firmy Novavax. Jde o látku založenou na klasické proteinové technologii.

Novavax mění hru. Může oslovit odmítače

Koronavirus

Země přitom až dosud používala vakcínu Pfizer a omezeně i Modernu, obě založené na technologii mRNA. Část vakcíny od Novavaxu se vyrábí v závodě v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy, další složky dodává Švédsko. Kompletuje se v Německu.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropská komise schválila vakcínu Novavax

Na doporučení lékové agentury EMA schválila Evropská komise nasazení vakcíny proti covidu-19 od společnosti Novavax. Evropská unie tak získá pátou očkovací...

Výběr článků

Načítám