Hlavní obsah

Z kábulských ulic zmizely ženy. Nechtějí burky

Právo, ČTK, BBC, znk

Ulice afghánské metropole jsou v posledních dnech poloprázdné, především však v nich chybějí ženy. Vedení Tálibánu sice ještě pro obyvatele Kábulu oficiálně nestanovilo nová pravidla, islámští bojovníci už ale tlampači jedné z mešit oznámili, že ženy musejí nosit burku, která zahaluje celé tělo včetně obličeje, napsal deník The Guardian.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci Tálibánu v Kábulu

Článek

Jedna starší žena, která podle listu šla nakoupit potraviny pro rodinu, spatřila ozbrojence, jak posílají ženy zpět domů kvůli tomu, že nebyly zakryté, a některé z nich odtáhli pryč. Většina žen v Kábulu tak raději zůstává doma, protože burky v šatníku vůbec nemají a bez nich by mohly být fyzicky potrestány.

„Pro mě byla burka vždy symbolem otroctví. Člověk se cítí jako pták v kleci a nikdy mě nenapadlo, že ji budu muset nosit. Pokud chci ale přežít, myslím, že budu muset,“ řekla Guardianu mladá žena jménem Negin.

Fatální selhání tajných služeb: Tálibán nepřevezme Kábul před 11. zářím

Svět

Nikdo neví, co bude dál

„Na ulicích ženy nebyly, ale několik jsem jich viděla v autech. Měly roušky a zakryté vlasy,“ přiblížila další dívka jménem Hajat.

„Jediná pozitivní věc je, že není provoz. Necítila jsem se ale bezpečně a pořád mě napadalo: ‚teď mě zastřelí‘,“ dodala.

„Ženy (v Afghánistánu) nesmějí ven z domova bez mužského doprovodu jednoho z příslušníků rodiny. (Tálibové) je nutí vzdát se i svých zaměstnání včetně těch, které mají za sebou dlouholeté vzdělání či školení,“ řekla listu The Independent Heather Barrová z lidskoprávní organizace Human Rights Watch. „Dělají z nich vězenkyně ve vlastních domovech,“ poznamenala.

Obnoví se teroristické útoky po celém světě, prognózuje Zeman

Domácí

Podle stanice BBC vládne strach mezi všemi obyvateli Kábulu, kteří chodí ven si jen nakoupit. Otevřeny jsou pouze malé obchody. Většina zásob se dováží ze zahraničí a v posledních dnech spolu se zdražením dolaru stouply ceny zboží. „Nikdo neví, co bude dál,“ dodala.

Tálibán si po rychlém postupu zemí užívá svou válečnou kořist. Jeho bojovníci projíždějí Kábulem v zabavených pick-upech a zubí se na místní. Jedí zmrzlinu s kalašnikovy přehozenými přes rameno, vysedávají pod slunečníky, pozorují své království a pózují na selfie. „Vše bude v pořádku, nikdo se nemusí strachovat,“ řekl podle listu The Times jeden z nich.

Mezi obyvateli metropole se množí důvody k obavám. Mnozí tvrdí, že museli schovat důležité dokumenty a notebooky. Jiní tvrdí, že viděli ozbrojence prohledávat domovy s cílem najít důkazy spolupráce se Západem. Podle bývalého důstojníka afghánských tajných služeb Latíra jsou mnozí tálibánci „nedisciplinovaní, nepředvídatelní, nekontrolovatelní a násilní“. „Nevím, jak dlouho vydrží tento křehký klid, než ukážou svou pravou tvář,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám