Hlavní obsah

Z delegace íránského ministra ve Stockholmu uprchl novinář

Novinář Amír Tohíd Fázel, který doprovázel íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa minulý týden na jeho cestě v Evropě, se ve Švédsku od delegace oddělil a požádal tam o azyl. Žurnalista svůj útěk potvrdil švédské televizi SVT.

Foto: Lai Seng Sin, Reuters

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Článek

Pro útěk se rozhodl ve chvíli, kdy se dozvěděl, že ho do redakce v agentuře Modž, kde pracuje, přišli policisté zatknout. Fázel se domnívá, že důvodem jeho zatčení bylo zveřejnění seznamu vysokých íránských představitelů, kteří mají dvojí občanství, popřípadě právo k pobytu v zemích, jež Írán řadí k nepřátelským. Jsou to například velká Británie, Kanada či Spojené státy.

Fázel řekl, že jména dostal od nejmenovaného poslance. Na seznamu má být dokonce i prezident Hasan Rúhání. Podle zpráv, které ale prezident popírá, získal Rúhání britské občanství po svém pětiletém studiu na univerzitě v Glasgowě.

Švédské televizi novinář řekl, že svůj útěk předem neplánoval. Rozhodl se prý až poté, co jej kolegové varovali. Využil chvíle, kdy si odešel zakouřit. Byla to prý jediná možnost, jak se odpojit od delegace. Rychle vyběhl z hotelu a v taxi dojel na policejní stanici. „Bylo to velmi obtížné, protože tam bylo 48 strážců, kteří chránili Zarífa a dohlíželi na novináře,“ citoval Fázela list The Times.

Švédské úřady jeho azylovou žádost posuzují. Novinář také řekl, že se úřady v Íránu už zaměřily na jeho příbuzné. Manželka, která pracovala jako učitelka, přišla o práci. „Nevím, co s nimi bude,“ řekl.

Fázel v minulosti pracoval i pro íránskou agenturu IRNA a podle listu The Times jej někteří jeho íránští kolegové ho viní, že využil Zarífa k získání osobních výhod.

Reklama

Výběr článků

Načítám