Hlavní obsah

Vůdce Hizballáhu si pochvaluje protiizraelské protesty ve městech na Západě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protiizraelské demonstrace ve městech na Západě si v sobotním televizním projevu pochvaloval vůdce šíitského militantního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh. Podle něj to ukazuje na osamocenost židovského státu. Svůj projev pronesl v den, kdy do ulic Londýna na podporu Palestiny vyšly až statisíce lidí.

Foto: Reuters Tv/al-manar, Reuters

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh

Článek

„Vidíme tisíce lidí ve Washingtonu, New Yorku, Londýně a Paříži protestovat proti Izraeli,“ řekl Nasralláh podle webu Times of Israel během projevu v libanonském Bejrútu s tím, že západní vůdci, kteří původně odsoudili Hamás za masakry ze 7. října, nyní naléhají na příměří. „Jediný hlas, který vyčnívá, jsou Spojené státy a jejich nohsled Británie,“ vzkázal Nasralláh.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Podporovatelky Hizballáhu během sobotního Nasralláhova projevu

Okomentoval i probíhající summit lídrů arabských a islámských zemí v Saúdské Arábii. Nasralláh prý neočekává, že by tyto státy proti Izraeli vyslaly armády, ale přinejmenším by podle něj mohly zaujmout jednotný postoj a vyvinout tlak na USA.

Pochválil také „statečné rozhodnutí“ jemenských Húsíů (které stejně jako Hizballáh podporuje Írán), kteří na Izrael vyslali několik raket a dronů. Zmínil se také o sérii útoků na americké základny v Iráku a Sýrii. „Pokud chcete ukončit útoky na této sekundární frontě, musíte ukončit (izraelský) útok na Gazu,“ dodal Nasralláh.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Nasralláh promlouvá ke svým příznivcům

Hizballáh od říjnového začátku bojů mezi Izraelem a Hamásem vyslal na židovský stát sérii raket, ale většího útoku se prozatím vyvaroval. Nasralláh od té doby vystoupil s velkým veřejným projevem dvakrát. Hizballáh je v Libanonu parlamentní stranou, na teroristickém seznamu Evropské unie figuruje jeho vojenské křídlo, to politické však nikoliv.

Hizballáh hrozí ruskými protilodními střelami Jachont

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám