Hlavní obsah

Vojáci NATO zůstanou v Afghánistánu i v dalších letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebojová operace NATO s názvem Resolute Support (Rozhodná podpora), která má pomoci afghánským bezpečnostním silám, bude v Afghánistánu pokračovat i po roce 2016, potvrdili v sobotu šéfové států a vlád aliančních zemí na summitu ve Varšavě. Spojenecké země se také zavázaly do roku 2020 financovat afghánskou policii a armádu přibližně ve stejné výši jako dosud, sdělil generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Americký prezident Barack Obama si na summitu NATO ve Varšavě podává ruku se svým afghánským protějškem Ašrafem Gháním, přihlížejí afghánský výkonný premiér Abdulláh Abdulláh a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Článek

"Naše zpráva je jasná: Afghánistán není osamocen. Budeme se angažovat dlouhodobě," prohlásil Stoltenberg. Sobotního jednání ve Varšavě se účastnil afghánský prezident Ašraf Ghaní a výkonný premiér Abdulláh Abdulláh a kromě zástupců zemí, které jsou do operace Resolute Support zapojeny, také představitelé OSN či EU.

Nebojová operace nahradila v Afghánistánu od konce roku 2014 předchozí alianční misi ISAF. Podle Stoltenberga by počty vojáků, kteří na základě "pružného, regionálního modelu" pomáhají především s výcvikem afghánských sil, měly příští rok zůstat na přibližně stejné úrovni jako letos, tedy okolo 12 000 mužů a žen; většinu tvoří Američané.

Spojené státy také mimo struktury operace NATO posílily svou pomoc afghánským silám v protiteroristických operacích.

Stoltenberg rovněž oznámil, že spojenci mimo USA se zavázali poskytnout na podporu afghánských bezpečnostních sil miliardu dolarů (cca 24 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám