Hlavní obsah

Vojáci Bundeswehru prý  hanobili mrtvé i v Kosovu

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Hanobení lidských ostatků německými vojáky se dělo masově. Po zveřejnění prvních otřesných snímků, na nichž si muži v uniformách bundeswehru hrají s lebkami v Afghánistánu, přinesly ve čtvrtek televize RTL a v sobotu deník Bild další šokující fotografie. Nedělník Bild am Sonntag otiskl svědectví, že také němečtí vojáci v mezinárodních silách KFOR v Kosovu se fotografovali s mrtvolami.

Článek

"Zažil jsem v Kosovu, že mladí vojáci se při exhumaci těl či na patologii fotografovali a natáčeli s mrtvolami, fotografie pak na základně šly z ruky do ruky, aniž by o tom nadřízení měli tušení," řekl nedělnímu Bild vojenský psycholog Horst Schuh.

Podle sobotního tisku nebylo zneuctívání pozůstatků jen nemístnou hrou malé skupinky vojáků. Příslušníci bundeswehru v mezinárodní misi ISAF pod velením NATO se s lebkami a kostmi fotografovali v Afghánistánu pravidelně, na více místech a několik let.

Desítky fotografií

Například na snímcích z digitálního fotoaparátu s datem 11. března 2004, odvysílaných RTL, voják pózuje před lebkou na kapotě terénního vozidla, jiný líbá lebku položenou na rameni.

V sobotním Bildu míří člen bundeswehru na lebku puškou, další jí nasadil vojenský baret. Jiná fotografie zachycuje kosti a lebky poskládané na zemi tak, že tvoří nápis CSR TEAM, při čemž CSR je zkratka Campsite Reconnaissance, názvu tábora německých sil v rámci ISAF.

Kdo může sloužit v zahraničí

Bild, který fotografie zveřejnil jako první, se v komentáři ptá, koho vlastně bundeswehr posílá na mise do zahraničí. "Zájemce se musí dobrovolně zavázat k osmnáctiměsíční službě, musí projít testy na fyzickou zdatnost, chování a odolnost proti stresu. V podstatě ale může do ciziny jít i voják bez dokončené školy," podotýká. "Vojáci dostávají k normálnímu platu ještě velmi vysoký příplatek za službu v zahraničí - 92 eur (2580 korun) denně, tedy víc než tři tisíce eur měsíčně navíc," konstatuje Bild.

Bundeswehr už v pátek podle ministra obrany Franze Josefa Junga propustil z armády dva vojáky z první série snímků, tresty nepochybně postihnou i další. [celá zpráva] Armáda první incident označila za politováníhodný a ojedinělý. K dalším se nevyjádřila.

Podle listu Leipziger Volkszeitung někteří vysocí důstojníci o hanobení věděli dávno předtím, než se aféry chopila média, avšak nic nepodnikli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám