Hlavní obsah

Ve válce v Sýrii zemřelo za 10 let skoro půl milionu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Bejrút

Válka v Sýrii, která trvá více než deset let, si vyžádala skoro půl milionu obětí. V úterý to oznámila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která pravidelně informuje o počtu zemřelých. Podrobnosti uvedly agentury AFP a ANI.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Zničené město Nairab v Idlibu

Článek

Podle organizace sídlící v Británii si boje vyžádaly 494 438 lidských životů. Z nových více než 105 tisíců obětí připadá podle šéfa SOHR Ramího Abdara Rahmána 42 tisíc na civilisty. Většina z nich zahynula následkem mučení ve vládních věznicích.

V přesném výčtu mrtvých organizace uvádí, že od roku 2011 zemřelo v Sýrii 159 774 civilistů, mezi nimi bylo 25 048 dětí a 15 135 žen. Většinou jde o oběti vládních vojsk a provládních milicí.

O život přišlo 168 328 lidí bojujících na straně syrské vlády, vládních vojáků zemřelo přes 91 tisíc. Libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které patří ke spojencům vlády, má 1707 mrtvých.

Běžte domů, už je tam klid. Dánský přístup k syrským uprchlíkům budí rozpaky

Evropa

Konflikt si vyžádal přes 2 miliony zraněných

Zabito bylo 68 393 džihádistů ze skupin Islámský stát a Haját Tahrír aš-Šám, což je někdejší odnož al-Káidy, ovládající část severozápadní provincie Idlib. V bojích padlo 79 844 dalších povstalců bojujících proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

SOHR zdokumentovala také přes 57 tisíc úmrtí ve věznicích.

Konflikt si vyžádal také 2,1 milionu zraněných z řad civilistů. Své domovy ztratilo 13 milionů Syřanů, pět milionů jich odešlo do ciziny.

Damašek: Asad znovu zvítězil ve volbách, získal 95,1 procenta hlasů

Blízký a Střední východ

Boje v Sýrii začaly v roce 2011 po protivládních protestech, jež vláda tvrdě potlačila. Loni se jejich intenzita zmírnila po uzavření příměří na severozápadě Sýrie. Ten ale nespadá pod kontrolu vlády v Damašku, je v rukou opozičních a radikálních skupin. Asadova vláda kontroluje asi dvě třetiny území Sýrie.

Vývoj války ve prospěch tamní vlády pomohlo obrátit Rusko, které vstoupilo do bojů v roce 2015. Jeho zapojení si podle SOHR vyžádalo životy 8672 civilistů, 2099 z nich byly děti.

Podle Organizace spojených národů žije 80 procent Syřanů v chudobě. Nevládní organizace World Vision odhaduje, že válka způsobila škody za více než bilion eur (25 bilionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám