Hlavní obsah

V Turecku zrušili verdikty za údajné spiknutí proti Erdoganovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecký nejvyšší odvolací soud zrušil ve čtvrtek tři roky starý verdikt soudu nižší instance, který poslal na doživotí za mříže bývalého náčelníka generálního štábu armády Ilkera Basbuga a mnoho dalších lidí za pokus o svržení tehdejší proislámské vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Podle agentury AP toto rozhodnutí otevírá cestu k opakování procesu či osvobození odsouzených.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Erdogan

Článek

Verdikty si v srpnu 2013 vyslechlo celkem 275 obžalovaných, včetně někdejších špiček armády, politiků, novinářů a právníků.

Už na konci března 2015 ale bylo zproštěno obvinění 236 důstojníků, kteří byli v roce 2013 odsouzeni za pokus o státní převrat.

Vyšetřování údajné ultranacionalistické sítě nazývané Ergenekon začalo v červnu 2007, kdy policie v Istanbulu objevila sklad zbraní a výbušnin. Turecké úřady poté zahájily vyšetřování údajného puče a soud s první skupinou začal v říjnu 2008. [celá zpráva]

Souboj mezi sekularisty a islamisty

V roce 2013 sledovalo soudní proces napjatě celé Turecko, neboť verdikt byl považován za signál, kdo má navrch v mocenském souboji mezi zastánci sekulárního státu a islamisty.

Obvinění vznesená v procesu se týkala příslušnosti k ozbrojené teroristické organizaci a podněcování k povstání proti vládě.

Obžalovaní prý chtěli v zemi vyvolat chaos a za pomoci nelegálních demonstrací, vražd a útoků proti bezpečnostním silám svrhnout vládu proislámské Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) tehdejšího premiéra a nynějšího prezidenta Erdogana.

Kauza Ergenekon byla v zemi chápána jako součást zápasu o vliv mezi Erdoganovou formací AKP, která vznikla ze zrušené proislámské strany, a někdejším sekulárním vedením země, v němž měla hlavní slovo armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám