Hlavní obsah

V Turecku zastřelili dva demonstranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká policie zastřelila v pondělí dva demonstranty, když rozháněla několikatisícový protest proti zákazu vycházení v převážně kurdském městě Diyarbakir, který zařídila vláda. Další dva civilisté utrpěli zranění. Pořádkové síly použily i vodní děla a slzný plyn.

Foto: Sertac Kayar, Reuters

Proti demonstrantům v Diyarbakiru nasadila turecké policie i obrněné vozy.

Článek

Oběťmi policie jsou muži ve věku 21 a 25 let. Zabiti byli za ne zcela jasných okolností, upozornila agentura AFP.

Demonstraci, které se podle agentury AP zúčastnilo asi 5000 lidí, svolala prokurdská Lidová demokratická strana (HDP). Vláda tvrdí, že byla nepovolená.

Foto: Sertac Kayar, Reuters

Protesty v Diyarbakiru

Protestující podle agentury Reuters útočili na policisty kameny.

Právě v Diyarbakiru dochází k ostrým střetům velmi často, proto vláda v nejvíce zasažené čtvrti Sur vyhlásila zákaz vycházení, který platí už dva týdny. Z této části města, kde nejde elektřina a neteče voda, uprchlo na 10 tisíc lidí, uvedla agentura DPA.

Foto: Murat Bay, ČTK/AP

Demonstranti v tureckém Diyarbakiru házeli na policisty kameny.

Tvrdé střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami jsou v posledních týdnech v Turecku na denním pořádku. Násilí propuklo poté, co v červenci zkrachovala jednání o příměří, když kurdští separatisté zaútočili na turecké ozbrojené složky, neboť po atentátu ve městě Suruç, kde zahynulo přes třicet Kudrů, měli pocit, že turecké jednotky nechrání dostatečně Kurdy před radikály z Islámského státu.  [celá zpráva]

Foto: Sertac Kayar, Reuters

Demonstranti odstraňují bariéry v tureckém Diyarbakiru

Po atentátu a útoku PPK se Turecko zapojilo více do boje proti Islámskému státu, hlavně však rozvinulo operaci proti Kurdům. [celá zpráva]

O té doby přišlo o život asi 150 příslušníků tureckých bezpečnostních sil a stovky ozbrojenců PKK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám