Hlavní obsah

V Turecku se nepodařilo sestavit vládu, v listopadu budou nové volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

V Turecku se uskuteční nové předčasné volby. Prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek ohlásil, že proběhnou 1. listopadu. Do voleb zemi povede prozatímní vláda. Erdoganova strana AKP sice vyhrála červnové volby, ale nenašla partnera do koalice.

Foto: ČTK/AP

Recep Tayyip Erdogan

Článek

K uspořádání nových voleb začátkem listopadu vyzvala ve čtvrtek také ústřední volební komise. V neděli totiž vyprší termín pro zformování nové vlády. Premiér a Erdoganův spojenec ze Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) Ahmet Davutoglu ale prezidenta už v průběhu týdne oficiálně informoval, že veškeré pokusy o nalezení koaličního partnera ve vládě selhaly, takže Erdogan prohlásil, že země směřuje k novým volbám.

Erdoganova AKP sice vítězstvím v červnových volbách potvrdila svoji dlouholetou dominantní pozici, ale i díky úspěchu kurdských kandidátů ztratila poprvé od roku 2002 většinu v parlamentu.

Erdogan přitom chtěl získat absolutní většinu, údajně proto, aby mohl hladce prosadit ústavní změny, které by mu pomohly upevnit pozici v nejvyšším úřadě.

Současnou politickou nejistotu v Turecku provází zvýšené napětí a nové násilnosti mezi vládou a Kurdy. Ankara v atmosféře množících se útoků na bezpečnostní síly na různých místech země obnovila tažení proti separatistům z Kurdské strany pracujících (PKK), které armádní letectvo bombarduje i v sousední Sýrii. K náletům využilo zahájení vzdušné akce proti extremistům z Islámského státu. Ti na oplátku vyzvali Turky, aby Erdogana svrhli a společně dobyli Istanbul. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Střelba před konzulátem USA v Istanbulu

Střelba a výbuch otřásly v pondělí tureckým Istanbulem. Terčem bombového útoku, při němž zemřeli dva lidé, byla v noci policejní stanice. Ráno pak dvojice...

Výběr článků

Načítám