Hlavní obsah

Do bitvy proti Islámskému státu se plně zapojíme, slibuje Turecko

Ankara
Aktualizováno

Turecko se brzy plně zapojí do bitvy proti Islámskému státu (IS) v sousední Sýrii. Ve středu to prohlásil šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu po setkání se svým americkým protějškem Johnem Kerrym v Malajsii. Do Turecka mezitím dorazily americké stíhačky a bezpilotní letouny. První z nich se už zapojily do bojů proti radikálům v Sýrii.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Americký transportní letoun Lockheed C-5 Galaxy na turecké základně Incirlik

Článek

„Teď spolu se Spojenými státy cvičíme a vyzbrojujeme syrskou umírněnou opozici a brzy také všichni společně zahájíme plnou bitvu proti Islámskému státu,” řekl turecký ministr.

Çavuşoglu státní televizi TRT sdělil, že Ankara otevřela své základny pro americkou techniku, zejména základnu Incirlik, která leží u Adany na jihu Turecka.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Americký transportní letoun C-5 Galaxy v Turecku

Turecko dalo v červenci Spojeným státům k dispozici pro operace proti IS několik svých vojenských základen. Obě strany se také dohodly, že společně poskytnou leteckou podporu syrským opozičním oddílům, které američtí vojáci v Turecku cvičí.

Mají zabezpečit asi sto kilometrů dlouhou a čtyřicet kilometrů širokou zónu na syrsko-turecké hranici. Bojovníci Islámského státu (IS) by z ní měli být vytlačeni a měla by sloužit i jako bezpečný průchod pro syrské uprchlíky.

Útoky na Kurdy neustávají

Turci však využívají náletů i k útokům na Kurdy, jejichž Stranu pracujících Kurdistánu (PKK) obviňují z terorismu.

Foto: Emrah Gurel, ČTK/AP

Americký C-17 Globemaster na turecké základně Incirlik

Agentura Reuters ve středu poznamenala, že plány se pro americko-tureckou koalici zatím nevyvíjejí dobře. Spojené státy přiznaly, že skupina prvních čerstvě vycvičených lidí padla zřejmě v severní Sýrii do zajetí fronty An-Nusra, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida.

První skupina opozičních bojovníků čítala asi 60 lidí. Podle mluvčí Pentagonu má ministerstvo informaci, že nejméně pět z těchto lidí je v zajetí.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Syrská vláda ve středu zopakovala, že každá vojenská akce na jejím území, která s ní nebude koordinována, představuje porušení státní suverenity.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecká letadla ostřelovala Islámský stát

Letouny tureckého letectva v pátek zaútočily na pozice Islámského státu v Sýrii. Podle prohlášení turecké vlády bojové stroje F-16 útočily odvetou za čtvrteční...

Turecko blokuje internetové stránky Kurdů

Turecké úřady začaly blokovat kurdské internetové stránky, uvedl v sobotu turecký list Hürriyet. Uživatelé mají potíže dostat se i na kurdské stránky na...

Výběr článků

Načítám