Hlavní obsah

V odvetě za smrt civilisty zaútočily USA na základny šíitské milice v Iráku a v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Bagdád
Aktualizováno

Armáda USA podnikla několik „obranných útoků” v Iráku a Sýrii, které si vyžádaly 25 obětí. Terčem byly pozice šíitské skupiny Katáib Hizballáh, kterou podporuje Írán. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nedělní sdělení Pentagonu, podle něhož šlo o odvetu za páteční útok na iráckou vojenskou základnu u města Kirkúk, při kterém zemřel Američan.

Foto: Reuters

Americký letoun F-15C Eagle startuje ze základny v Spojených arabských emirátech

Článek

Podle zdrojů z irácké armády i samotných milicí bylo při náletech zabito 25 příslušníků skupiny Katáib Hizballáh. Byli mezi nimi nejméně čtyři místní velitelé. Více než 55 dalších šíitských bojovníků utrpělo zranění, uvedl list Guardian. Americký ministr obrany Mark Esper oznámil, že operovaly letouny F-15. Dodal, že tři místa útoku byla v západní části Iráku, dvě pak v Sýrii. Jeden z náletů mířil na velitelství milice u města Al-Kaim na hranicích se Sýrií, odtamtud předloni vyhnaly šíitské milice bojovníky Islámského státu.

Při raketovém útoku na iráckou základnu zemřel americký civilista

Zahraniční

Mezi cíli byly sklady zbraní a velitelská stanoviště i ústředí, kde skupina Katáib Hizballáh, které USA připsaly útok na základnu u Kirkúku, prováděla podle Pentagonu útoky na koaliční síly.

„Odpovědí na opakované útoky Katáib Hizballáhu na irácké základny, kde jsou koaliční síly zapojené do operace Inherent Resolve, podnikly Spojené státy přesné obranné údery, které omezí schopnost Katáib Hizalláhu podnikat další útoky na koaliční síly,“ uvedl hlavní mluvčí Pentagonu Jonathan Hoffman.

Základny využívané americkými vojáky čelily v posledních měsících celé řadě útoků, při nichž byly ostřelovány raketami typu Kaťuša a Grad.

Američané v Iráku čelí ostřelování svých základen

Blízký a Střední východ

Šéf americké diplomacie Mike Pompeo již dříve obvinil milice podporované Íránem z řady útoků na základny v Iráku. Varoval Írán, že jakákoli agrese Teheránu nebo jeho chráněnců, která ublíží Američanům či jejich spojencům, se neobejde bez odplaty.

Milice Katáib Hizballáh byla založena v roce 2007. Spojené státy ji považují za teroristickou skupinu napojenou na íránské revoluční gardy. Írán podporuje většinu šíitských uskupení v Iráku včetně zastřešujících Sil lidové mobilizace. Po svržení Saddáma Husajna v Iráku vládnou šíitští, kteří jsou často napojeni na Teherán.

V okolí vojenské základny Tádží na severu Iráku, kde se nacházejí američtí vojáci, v neděli večer dopadly čtyři rakety Kaťuša. Nikdo nebyl zraněn, informovala agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám