Hlavní obsah

V Íránu zemřel vězněný muž s americkým občanstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Íránu v sobotu zemřel vězněný muž, který měl vedle íránského také americké občanství. Informoval o tom web BBC News s tím, že šedesátiletý Faramarz Javidzad zemřel v nechvalně proslulé věznici Evin nedaleko Teheránu. Íránská agentura Mizan však tvrdí, že muž zemřel v nemocnici, kam byl z věznice převezen. Americké ministerstvo zahraničí prohlásilo, že o úmrtí ví a snaží se získat více informací.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na íránskou věznici Evin na okraji Teheránu

Článek

Úmrtí nastalo zhruba týden poté, co Írán umožnil v polovině září vycestovat do USA pěti lidem s americkým občanstvím, kteří byli předtím v íránském vězení. Stalo se tak v rámci dohody s USA, jež umožnila propuštění pěti Íránců vězněných v USA a uvolnění šesti miliard dolarů (téměř 138 miliard Kč) zmražených kvůli sankcím uvaleným na Teherán.

Podle stanice BBC americké ministerstvo zahraničí neoznačilo zemřelého muže za „neprávem vězněného“. Proto se ho také nedávná dohoda netýkala. Podle íránské agentury Mizan byl muž ve vězení zhruba dva měsíce kvůli obviněním z finančních deliktů.

Podle íránské agentury americký občan nedávno postoupil operaci žaludku a z nemocnice byl propuštěn na vlastní žádost. Agentura tvrdí, že byl z věznice do nemocnice převezen hned v sobotu, když se jeho zdravotní stav zhoršil. Lékaři ho však už nedokázali zachránit.

Zdroj, který mluvil s íránskou službou BBC, však uvedl, že muži se udělalo špatně už v pátek. Zpočátku však byl hospitalizován ve vězeňské ošetřovně. Až když se jeho stav v sobotu zhoršil, tak se začal připravovat jeho převoz. Než se ho však dočkal, tak zemřel ve vězení. Íránské úřady poté odmítaly kritiku ze strany nevládních organizací, že muž zemřel kvůli nedostatečné lékařské péči.

„Víme o zprávách o smrti jedné osoby v íránské vězení a zjišťujeme další informace,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí. To nechtělo záležitost dále komentovat kvůli ochraně soukromí zesnulého. Některá média uvádějí, že Javidzad s dvojím íránsko-americkým občanstvím měl zároveň židovské kořeny.

Na svobodě za velké peníze. Věznění Američané jsou volní, odletěli z Íránu

Blízký a Střední východ

USA schválily výměnu pěti vězňů s Íránem, k dohodě pomohlo rozmrazení šesti miliard dolarů

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám