Hlavní obsah

V afghánské vesnici je možné platit pouze opiem

Novinky, ČTK, The Independent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Ve vesnici Šahrán Chaš na severovýchodě Afghánistánu se vytratily papírové peníze z oběhu a namísto nich se uznávaným platidlem stalo opium. Informovaly o tom internetové stránku britského deníku The Independent.

Článek

"Dítě požádá prodavače o psací pero, dva sešity, dvě sušenky a tři žvýkačky. Při placení položí na list trošku opia," popisuje zaběhanou praktiku kmenový stařešina Šahrán Púr. Na tamním tržišti lze pět litrů oleje do automobilu získat za 100 gramů opia. Dvě láhve kokakoly se rovnají 18 gramům této drogy. I děti zde běžně používají opium, aby dostaly příslušné zboží.

"Ano, moje obchodování je závislé na máku. Kdyby se tady přestal pěstovat, všichni by se odstěhovali. Aspoň já určitě," přiznává třicetiletý prodavač látek Chán Agha.

Afghánistán je největším producentem opia na světě a obchodování s narkotiky se stalo ústředním problémem prezidenta země Hamída Karzáího a jeho spojenců z NATO. Pěstování máku, z něhož se opium a následně heroin vyrábí, často pomáhá financovat aktivity povstalců hnutí Tálibán, úřady jsou si však také dobře vědomy, jak důležité je pro řadové občany. Celá místní ekonomika se točí kolem opia a všichni - od dětí po majitele místního železářství - také s touto drogou obchodují.

Když zrovna není maková sezóna, prodavači si vedou záznamy o prodaném zboží v účetních knihách a po sklizni jsou dluhy splaceny. Prodavači drogu předávají cizím překupníkům. A za utržené peníze znovu zaplní sklad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám