Hlavní obsah

USA znepokojují informace o použití chlóru v Sýrii

Americké ministerstvo zahraničí v neděli citovalo z poslední zprávy Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), podle níž byl při letošních útocích na severu Sýrie použit chlór. Diplomacie USA vyjádřila v souvislosti s těmito informacemi své hluboké znepokojení.

Foto: Stringer, Reuters

Syrský voják v troskách města Haláb.

Článek

V dokumentu organizace OPCW, která měla na starosti převoz a likvidaci chemických zbraní v Sýrii, se rovněž s odvoláním na svědky mluví o tom, že při těchto útocích byly použity vrtulníky, což je vybavení, které opozice nemá k dispozici. "To ukazuje, že na vině je syrský režim," uvedla ve svém prohlášení americká diplomacie.

Jak americký ministr zahraničí John Kerry dodal, k dalším útokům mělo dojít i na konci srpna, přičemž tyto útoky "se podobají těm předchozím, při kterých došlo k použití chloru". USA mají v této souvislosti obavy, že chemické útoky mohou i nadále pokračovat. "Asadův režim musí vědět, že z takového chování se bude muset zpovídat před mezinárodním společenstvím," uzavřel Kerry.

OPCW v zemi pracuje i po likvidaci látek

Spojené státy dokončily v polovině srpna likvidaci všech nebezpečných látek, které jim předal syrský režim prezidenta Bašára Asada a které sloužily jako náplň do chemických zbraní. Společná mise OSN a OPCW by tak měla ke konci měsíce skončit. Jak ale nedávno uvedla šéfka syrské mise OPCW Sigrid Kaagová, její organizace i nadále v Sýrii pracuje a snaží se odhalit možné nesrovnalosti v syrském prohlášení ohledně chemických zbraní.

Syrská vláda se zavázala k likvidaci chemického arzenálu loni v září. Dohoda ušetřila Damašek hrozby amerického zásahu po údajném chemickém útoku u metropole, při němž byly loni v srpnu zabity stovky lidí. Syrská vláda nasazení chemických zbraní popřela, na dohodu o likvidaci svého chemického arzenálu ale přistoupila.

Konflikt v Sýrii začal v roce 2011 boji mezi protivládními povstalci a vládními silami. Na začátku letošního roku se k nim přidaly střety mezi povstalci a džihádisty. Situace se zkomplikovala na začátku července, když islamisté zahájili útoky na vojenské základny. Pod vládou islamistů z hnutí Islámský stát se už nyní nachází asi třetina syrského území.

Reklama

Výběr článků

Načítám