Hlavní obsah

Po příjezdu humanitární pomoci se v Gaze strhla potyčka. Izraelští vojáci pálili do davu, hájí se sebeobranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při doručení humanitární pomoci do města Gaza měly ve čtvrtek zemřít desítky lidí a další stovky utrpět zranění, tvrdí místní palestinské úřady. Izraelské obranné síly (IDF) přiznaly, že v reakci na násilí, které mezi Palestinci propuklo, reagovali jejich vojáci palbou do davu.

Zranění v nemocnici po útoku na lidi čekající na humanitární pomoc v GazeVideo: Reuters

 
Článek

První zprávy hovořily o raketovém útoku, což izraelská armáda popřela. Následně médiím podala zprávu, že ke zraněním u kolony s pomocí došlo kvůli násilnostem mezi Palestinci a jsou následkem „strkání a udupávání“.

Izraelské deníky Haaretz a Times of Israel ale poté citovaly anonymní armádní zdroj, který přiznal, že vojáci spustili palbu do davu, protože si připadali v ohrožení života.

Izraelská armáda následně palbu přiznala. Hájí se však tím, že její vojáci nejprve pálili varovně do vzduchu, a když se postupující Palestinci nezastavili, začali je střílet výhradně do nohou.

Město Gaza a zbytek severu teritoria byly prvním terčem izraelské ofenzivy spuštěné jako odpověď na útok Hamásu ze 7. října. Tato oblast byla zdevastována a izolována od zbytku Pásma, a proto je teď podle agentury AP na skromných dodávkách humanitární pomoci závislá. Dobrovolnické skupiny hlásí, že se doručování pomoci do většiny Gazy stalo prakticky nemožným, protože konvoje zaplavují davy zoufalých lidí. Podle údajů OSN v současnosti čtvrtině z 2,3 milionů Palestinců v Gaze hrozí hladovění.

Kdo povede Gazu? Odpor Palestinců proti Hamásu roste

Blízký a Střední východ

Šéf ošetřovatelského oddělení v nemocnici Šifá řekl katarské televizi Al-Džazíra, že během incidentu zemřelo přibližně 50 lidí a dalších asi 250 bylo raněno. Al-Džazíra také odvysílala záběry těl a raněných dorážejících do nemocnice.

Ředitel nemocnice Kamála Advána uvedl, že její personál přijal nejméně deset těl a dalších 160 zraněných. Šéf tamní ambulanční služby popsal, že zdravotníci po příjezdu na místo našli „desítky nebo stovky“ lidí ležících na zemi. Na posbírání všech mrtvých a zraněných prý nebyl dostatek sanitek a některé tak do nemocnice dovezly vozíky tažené osly.

Ředitel nemocnice Al-Awda ohlásil příjem tří mrtvých a devadesáti zraněných. „Očekáváme nárůst počtu zabitých,“ řekl. „Stále máme mnoho zraněných v čekárně a na pohotovosti.“ Část pacientů přitom nechala Al-Awda převézt, protože je údajně sama téměř mimo provoz. Podle ředitele je bez elektřiny a operační sál pohání baterie, které zbývá už jen pár hodin výkonu.

Hamásem ovládané ministerstvo zdravotnictví v Gaze po pár hodinách oznámilo, že zaznamenalo 104 mrtvých a 760 raněných.

Informace však nelze nezávisle ověřit. Už v minulosti se ukázala některá tvrzení Hamásu o počtu obětí jako značně nadsazená, jako tomu bylo v případě výbuchu v nemocnici Al-Ahlí. Tam se původně hovořilo o 500 obětech izraelského náletu, nakonec vyšlo najevo, že explozi způsobila chybně odpálená palestinská raketa a obětí bylo podle amerických zpravodajských zdrojů kolem stovky.

Hamás ve čtvrtek vydal zprávu, že počet Gazanů zabitých v izraelské ofenzivě překročil 30 tisíc. To by odpovídalo přibližně 1,2 % populace teritoria. Dvě třetiny obětí podle Hamásu tvoří ženy a děti. V těchto počtech ovšem ministerstvo nedělá rozdíly mezi civilními oběťmi a zabitými bojovníky.

Válku v Gaze rozpoutal útok Hamásu na jižní Izrael, při kterém teroristé zabili 1200 lidí, převážně civilistů, a dalších 250 unesli. Ve svých spárech jich Hamás stále drží přibližně 130, ale v současnosti se má za to, že alespoň čtvrtina už jich je po smrti. Většinu ostatních vyměnil během listopadového týden dlouhého klidu zbraní za Palestince vězněné v Izraeli.

Střelci zaútočili na auta mířící do Jeruzaléma, jeden mrtvý a sedm zraněných

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám