Hlavní obsah

USA pomůžou Iráku proti Al-Káidě

Washington

Spojené státy chtějí pomoci Iráku účinně bojovat proti teroristické síti Al-Káida, a to i dodávkami vojenského charakteru. Uvedla to ve středu agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Násilí v Iráku je na vzestupu

Článek

"Chceme pomoci Iráčanům přesně a účinně zasahovat proti těmto (teroristickým) sítím," citovala AFP nejmenovaného amerického představitele. "Iráčané nás požádali o zbrojní systémy... Podporujeme jejich prosby a velmi úzce v dané věci spolupracujeme s Kongresem," řekl americký diplomat. Jakékoliv podrobnosti ale odmítl uvést.

Vysoký představitel americké administrativy podle agentury Reuters ve středu řekl, že příští rok na podzim by se měla uskutečnit dodávka 18 amerických stíhaček F-16 do Iráku. Bagdád prý nedávno za nákup těchto strojů složil splátku zhruba 650 miliónů dolarů (asi 12 miliard korun). Irák chce od USA podle Reuters koupit 36 těchto stíhaček pro obnovu svého vojenského letectva, nový kontrakt na druhou partii 18 stíhaček podepsal Bagdád loni.

Zdroj agentury AFP konstatoval, že organizace Al-Káida je prostřednictvím své odnože Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL) přítomný na západě Iráku a "irácké síly mu nejsou schopny efektivně čelit". Proto je podle něj nezbytné poskytnout Bagdádu "výzbroj", která by jeho boj proti těmto uskupením zefektivnila.

Související témata

Foto: Oleg Popov, Reuters

Irácký voják odpočívá při operaci na předměstí Bagdádu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Maliský policista ukazuje zbraně používané islámskými radikály ve výcvikovém středisku v Timbuktu.

USA se vojensky stáhly z Iráku koncem roku 2011, kdy předaly zajištění bezpečnosti v zemi plně do kompetence domácích ozbrojených složek. Zejména od konce loňského roku ale násilí v Iráku prudce sílí a bagdádská vláda přes veškeré snahy není úspěšná v jeho potlačení.

Reklama

Výběr článků

Načítám