Hlavní obsah

Turecko je jako Írán před islámskou revolucí, prohlásil Lieberman

Novinky, rei
Jeruzalém

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman ve čtvrtečním příspěvku pro deník Jerusalem Post kritizoval Turecko za to, že zavinilo diplomatickou krizi s Izraelem. Turecko přirovnal k Íránu před islámskou revolucí v roce 1979.

Foto: Darren Whiteside , Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

„Bohužel, nedávné události v Turecku připomínají Írán před islámskou revolucí vedenou ajatolláhem Chomejním. Stejně jako Turecko byl Írán mezi nejbližšími spojenci Izraele a u obou národů panovaly dobré mezivládní i mezilidské vztahy,“ napsal šéf izraelské diplomacie.

Lieberman tvrdě kritizuje Turecko od námořního incidentu z loňského května, kdy izraelské komando zakročilo proti flotile lodí vypravené z Turecka, aby do palestinského pásma Gazy, jež je pod izraelskou blokádou, dovezla humanitární pomoc. Devět tureckých aktivistů při zásahu zemřelo. Izrael po následné mezinárodní kritice blokádu zmírnil.

Lieberman nesouhlasil ani s finančním odškodněním rodin obětí a vyjádřením zármutku nad mrtvými, což podpořil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Žádost Ankary o omluvu označil Lieberman za drzost a prohlásil, že by se mělo omluvit Turecko, protože výpravu navzdory varováním podpořilo, čímž podle něj podporuje terorismus. Tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana izraelský ministr označil za lháře, i když následně učinil smířlivé gesto, když pozval šéfa turecké diplomacie k „upřímnému rozhovoru“ do Jeruzaléma.

Podle čtvrtečních zpráv je stále přes 60 procent Turků přesvědčeno, že by vláda měla vztahy s Izraelem zmrazit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám