Hlavní obsah

Turecké ostřelování kurdských milic si vyžádalo mrtvé civilisty

Irbíl

Několik civilních obětí si vyžádalo v noci na úterý turecké ostřelování pozic kurdských milicí YPG. Palba byla vedena na pět vesnic v oblastech nedaleko od tureckých hranic.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecké tanky u Karkamisu hoto

Článek

Podle YPG zemřela čtyřicetiletá žena a dva třináctiletí teenageři. Čtyři osoby byly hospitalizovány se zraněními. Už v pondělí si podobné ostřelování vyžádalo tři mrtvé, uvedl kurdský web Rudaw.

Turecká agentura Dogan uvedla, že dělostřelectvo odpovídalo na palbu vedenou na turecké pohraniční město Kilis z hor Parsa, které kontrolují Kurdové.

Podle syrské exilové organizace SOHR monitorující dění v zemi jsou z oblasti hlášeny přeshraniční přestřelky. Obě strany se obviňují z jejich zahájení. Střety tam probíhají od konce června. [celá zpráva]

Jeden z velitelů Svobodné syrské armády (FS), což je opoziční uskupení podporované z Turecka, potvrdil ruskému webu Sputnik, že se v oblasti uskutečňuje rozsáhlá operace FSA za podpory Turků. „V první části plánujeme ovládnout město Tall Rifaat stejně jako místní leteckou základnu a pak plánujeme obklíčit Afrín, který je pod kontrolou kurdských sil YPG,“ řekl velitel.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Americké letecké základny v Sýrii

Oblast okolo Afrínu na severozápadě Turecka drží milice YPG. „Dalším cílem není vstoupit do Afrínu, jako spíše vyčistit oblasti u tureckých hranic od YPG,“ dodal.

Turecko považuje YPG za teroristickou organizaci napojenou na zakázanou tureckou Kurdskou stranu pracujících (PKK), se kterou vede dlouhá desetiletí boje.

Reklama

Výběr článků

Načítám