Hlavní obsah

Trojka al-Káidy byla zabita při americkém náletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická síť al-Káida v noci na úterý oznámila, že byl zabit její třetí nejvyšší představitel, šéf oddílů v Afghánistánu. Egypťan Mustafá abú Jazíd známý také jako šejk Saíd Masrí zahynul se svou ženou a třemi dcerami a vnučkou při útoku amerických bezpilotních prostředků v Pákistánu. Zpráva se objevila na stránkách islámských radikálů, které monitoruje americké středisko SITA.

Foto: Reuters

Mustafá abú Jazíd alias šejk Masrí na záběru z televize

Článek

Podle stránek muslimských radikálů při útoku zemřeli ještě další muži, ženy a děti. Jejich počet nebyl upřesněn. Další podrobnosti se v poselství označující jeho smrt za mučednickou, neobjevilo, jen sliby brzké odplaty. Jazídova smrt byla ohlášena už několikrát, ale tentokrát je to poprvé, co ji potvrdilo samo hnutí.

Vysoký americký představil, který si přál zůstat v anonymitě, uvedl, že existují silné důvody věřit, že Jazíd byl zabit před čtrnácti dny: "Máme vážný důvod věřit, že Masrí byl nedávno zabit v jisté kmenové oblasti v Pákistánu...bylo by to velké vítězství," citovala agentura představitele.

Jazíd patřil k jádru sítě

Jazíd stál u zrodu al-Káidy, na pozici trojky se ale dostal až v roce 2007, když v Pákistánu zemřel na hepatitidu jeho předchůdce abú Ubajdá Masrí.

Panuje přesvědčení, že právě on zajišťoval peníze na útoky z 11. září 2001. V roce 2008 přiznal v rozhovoru poskytnutému pákistánské televizi Geo, že al-Káida byla zapletena do těchto útoku stejně jako do útoků na americká velvyslanectví v Keni a Tanzanii v roce 1998.

Odsoudil také pákistánskou vládu za to, že bojuje proti radikálům. Sebevražedné atentáty označil za oprávněné. Také předpověděl vítězství Tálibánu a al-Káidy v Afghánistánu

Jazíd alias Masrí loni v červnu řekl, že kdyby měla al-Káida k dispozici pákistánské jaderné zbraně, použila by je proti Spojeným státům.

Jeho poslední vyjádření bylo zveřejněno 4. května. Vychvaluje v něm dva vedoucí představitele al-Káidy v Iráku Uma Bagdádího a Ajúba Masrího, kteří byli zabiti v dubnu. [celá zpráva]

Jazíd byl zřejmě v roce 1982 uvězněn v Egyptě kvůli podílu na vraždě egyptského prezidenta Anvara Sadata.

Reklama

Výběr článků

Načítám