Hlavní obsah

To se stává, naštval turecký premiér příbuzné horníků po výbuchu v dole

Ankara
Aktualizováno

Největší důlní neštěstí v turecké historii vyvolalo v atmosféře nařčení z nedodržování bezpečnostních předpisů na dole Soma protesty proti vládě. Několik odborářských organizací vyhlásilo stávku. Proti demonstrantům v Ankaře musela zasahovat policie. Vlnu pobouření vyvolal v Somě premiér Recep Tayyip Erdogan, který mimo jiné prohlásil, že podobné incidenty se stávají.

Podobná neštěstí se stávají i jinde na světě, zlehčoval situaci turecký premiér Video: Novinky/Reuters

 
Článek

„Takové exploze se v těchto dolech stávají pořád. Není to tak, že by se jinde ve světě nestávaly,“ uvedl Erdogan, načež vyjmenoval množství podobných incidentů až do 60. let minulého století.

I když také slíbil důsledné vyšetření nehody a vyjádřil soustrast, vzbudil ministerský předseda svým výstupem rozhořčení u příbuzných horníků. Podle nejnovější bilance po úterním výbuchu transformátoru v podzemí hnědouhelného dolu zemřelo 282 havířů. Zhruba 150 dalších zůstává nezvěstných.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan mezi horníky v Somě

Lidé podle serveru BBC doráželi na Erdoganovo auto a volali po jeho odstoupení. Dav na něj nesouhlasně bučel. Premiér se v nepřátelském prostředí musel dokonce na čas uchýlit do místního obchodu. Policie několik lidí zatkla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti se v Istanbulu tvrdě střetli s policistyVideo: Reuters

Protestující v Somě také napadli kanceláře Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a nepokoje se přenesly i do hlavního města. Tam se zhruba 800 lidí vydalo protestovat před ministerstvo energetiky. Policie proti nim nasadila slzný plyn a vodní děla.

Foto: Stringer, Reuters

Poradce tureckého premiéra Yusuf Yerkel kope do jednoho z demonstrantů, který leží na zemi.

Erdogan v uplynulých měsících čelil několika korupčním skandálům. Přesto se před šesti týdny jeho straně podařilo zvítězit v místních volbách, což komentátoři vyhodnotili jako potvrzení důvěry voličů v jeho osobu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám