Hlavní obsah

Mrtvých po výbuchu v tureckém dolu je už 274, stovka lidí je stále pod zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Počet obětí úterního důlního neštěstí v turecké Somě stoupl o dalších 29 na 274. Novou bilanci ohlásil ministr energetiky Taner Yildiz. Asi stovka lidí je přitom stále uvězněna v podzemí. Ve městě vypukly nepokoje. Demonstrace se konala i v Ankaře.

Foto: Reuters

Dým valící se z dolu v Somě po explozi

Článek

Podle ministra energetiky způsobil výbuch zkrat na elektrickém vedení, po kterém následoval rozsáhlý požár. Většina horníků se udusila kysličníkem uhelnatým, protože po zkratu nemohli vyfárat z dvoukilometrové hloubky. Od východu byli čtyři kilometry daleko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vynášejí zraněné horníky z doluVideo: Reuters

V době výbuchu bylo pod zemí 787 lidí, z nichž přes 400 se podařilo zachránit, ale žádné v posledních hodinách. Naděje, že záchranáři objeví ještě někoho živého je stále nižší.

Premiér Recep Tayyip Erdogan, který město Soma na západě země ve středu navštívil, uvedl, že osmdesáti horníkům byla ošetřena různá zranění, žádná ale nebyla vážná.

Foto: Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan mezi horníky v Somě

Erdogan slíbil, že příčina největšího důlního neštěstí v Turecku bude vyšetřena: „Chci, aby každý věděl, že katastrofa bude vyšetřena ze všech hledisek a neumožníme žádné opominutí, nenecháme žádný kámen neobrácený.”

V Somě se příbuzní shromáždili u nemocnic, kde čekají na další zprávy.

Zdravotníci musejí neustále ošetřovat omdlelé či zhroucené. Desítky zoufalých příbuzných se shromáždily u vchodu do nemocnice a tlačí na policejní zátarasy. Policisté mají vodní děla a plynové masky.

„Můj syn měl dva měsíce do důchodu,“ vzlykala starší žena, které nedokázala zastavit slzy.

Foto: Reuters

Záchranáři odnášejí jednoho ze zraněných horníků z dolu u Somy.

Spekuluje se, že za neštěstí může nedbalost. V Ankaře proti osmi stovkám demonstrantů mířících před ministerstvo energetiky nasadili slzný plyn.

Za poslední roky Turecko eviduje stovky porušení bezpečnostních pravidel v dolech u Somy, kde se těží uhlí důležité pro uhelné elektrárny. Pro tamní energetiku je právě tato surovina klíčová. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám