Hlavní obsah

Teroristé Hamásu měli při útoku na Izrael lékárničky od UNICEF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská armáda zveřejnila ve čtvrtek záběry, kde jsou vidět vozidla použitá teroristy z Hamásu k útoku na Izrael. Na jednom z nich je vidět lékárnička, kterou do Gazy poslal Dětský fond OSN UNICEF. Je to další z dokumentů ukazujících, kde končí humanitární pomoc poskytovaná Palestincům v Pásmu Gazy.

Foto: IDF

Lékárničky UNICEF použité bojovníky Hamásu při útoku na Izrael

Článek

Na záběru jsou vidět dva zničené bílé čtyřdveřové pick-upy. Jeden byl změněn na „technikal“, improvizované vojenské vozidlo, kterému byl na korbu namontován kulomet. Na bočnici ležela světle modrá lékárnička s bílým křížem a logem organizace UNICEF.

Fotografie byla zveřejněna v den, kdy Úřad OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA obvinil Hamás, že z areálu jeho budovy v Pásmu Gazy odvezli představitelé ministerstva zdraví Hamásu palivo a zdravotnický materiál.

Pak ale příspěvek na síti X smazala s tím, že pracovníci úřadu už byli evakuováni a bezpečnostní kamery v areálu nefungují, takže to nelze doložit.

Zbabělosti evropských politiků bylo dost. Izraeli pomůže česká polní nemocnice, míní expert

Blízký a Střední východ

Zdroje z OSN a izraelští představitelé pak potvrdili agentuře Walla, že k incidentu došlo, napsal list The Times of Israel. Izraelská vojenská kancelář pro styk s Palestinci COGAT uvedla, že Hamás ukradl 24 tisíc litrů paliva a zdravotnický materiál.

Nafta přitom mohla být použita nejen pro automobily, ale i do generátorů zajišťujících energii například pro získávání vody odsolováním.

Foto: IDF

Zničené technikaly Hamásu po útocích v Izraeli. Na bočnici korby pravého je vidět lékárnička UNICEF

UNRWA to přesto popřela v dalším tweetu. UNWRA by ráda potvrdila, že v žádném z jejích skladů nedošlo k rabování.

Obrázky cirkulující na sociálních sítích zachycují převoz základních zdravotnických potřeb ze skladu UNRWA partnerům. Kdo mají být tito partneři, agentura neuvedla, podotkl jedovatě izraelský deník.

Záběry zveřejněné izraelskou armádou potvrdily, jak tuto pomoc používá Hamás.

Agentura OSN oznámila, že v Gaze ukradli palivo a zdravotnický materiál. Po chvíli příspěvek smazala

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám