Hlavní obsah

Terčem náletů v Sýrii jsou zcela záměrně civilisté, uvádí zpráva Smrt z nebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Syrské letectvo záměrně podniká nálety na civilisty, uvedla organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) ve své zprávě Smrt z nebe. Navštívila 52 oblastí na severu Sýrie a zdokumentovala 59 útoků, které jsou v rozporu s mezinárodními zákony. Při posledním armádním útoku na jihu Sýrie zahynulo podle syrské opozice nejméně 57 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útoky syrské armády na civilisty Video: Reuters

 
Článek

HRW navštívila v době od srpna do prosince loňského roku oblasti pod kontrolou rebelů, mimo jiné Halab, Idlíb a Latakíji. Hovořila se svědky i oběťmi náletů i se čtyřmi dezertéry ze syrské armády.

Většinu oblastí, které navštívila, ovládali povstalci už několik týdnů a v okamžiku náletů tam neprobíhaly boje. Přesto syrské letectvo a dělostřelectvo podnikly útoky. Jejich terčem se stali i lidé čekající ve frontě u pekaře na chléb nebo před nemocnicí.

Foto: HOEP, ČTK/AP

Syřané v Halabu prohladávají trosky budov zasažených při náletu.

Organizace zjistila, že letectvo používá neřízené bomby, které jsou mnohem levnější než přesně naváděné, zápalné bomby, které mohou vyvolat rozsáhlé požáry, v nichž hynou lidé, nebo vysoce výbušnou munici. Dokonce použila i zakázané kazetové bomby.

Foto: HOEP, ČTK/AP

Syřané v Halabu na místě náletu

Podle HRW je alarmující, že „přes vysoký počet civilních obětí jsou škody na velitelstvích opozice a dalších budovách minimální“. HRW uvedla, že co se jí podařilo zjistit, tak si tyto nálety nevyžádaly oběti z řad vzbouřenců.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čtyři dezertéři uvedli, že velitelé jim nařizovali útočit na obydlené oblasti bez toho, aby podnikli adekvátní opatření na ochranu civilistů: „Částečně aby vyvolali strach mezi civilisty v opěrných bodech opozice, a taky proto, aby připravili opozici o podporu.“

Foto: HOEP, ČTK/AP

Syřané u trosek v Halabu po náletu

HRW ale také zkritizovala opozici, že mnohokrát přesunula své síly a velitelství do hustě obydlených oblastí bez ohledu na to, že v přestřelkách mohou zahynout civilisté. To ovšem podle HRW nezbavuje syrské velení odpovědnosti.

Ze zprávy HRW také plyne, že syrská armáda není schopna přesných úderů a zřejmě na ně ani nemá vybavení. Může také být pod takovým tlakem, že raději útočí na civilisty, aby zbavila vzbouřence podpory, než aby útočila přímo na rebely. Vojenskému zhodnocení postupu syrské armády se ale zpráva nevěnuje.

Masakr v provincii Dará

Podle čtvrteční zprávy Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) byly terčem středečního útoku vládních sil dvě vesnice v provincii Dará. Zahynulo při něm údajně nejmíň 57 osob, první zprávy mluvily o 45 mrtvých.

Podle čtvrteční zprávy Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) byly terčem středečního útoku vládních sil dvě vesnice v provincii Dará. Zahynulo při něm údajně nejmíň 57 osob, první zprávy mluvily o 45 mrtvých.

Šéf OSDH Ramí Abdar Rahmán podle agentury AFP uvedl, že v úterý večer dezertovalo deset vojáků z nedalekého důležitého armádního stanoviště a ukrylo se ve dvou vesnicích. "Nazítří na ně zaútočila armáda," řekl. Mezi oběťmi střelby, bombardování i poprav v obou vesnicích je údajně 16 povstalců, 12 vládních vojáků, sedm žen, šest dětí a 16 dalších civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám