Hlavní obsah

Teherán popraví Íránce, který CIA vyzradil polohu generála Sulejmáního

– Teherán
Novinky, mso

Teherán oznámil, že popraví íránského občana, který poskytl zpravodajským službám USA a Izraele údaje o poloze íránského generála Kásima Sulejmáního. Ten zemřel na začátku roku po raketovém útoku amerického bezpilotního letadla v blízkosti letiště v Bagdádu.

Foto: Naif Rahma, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Odsouzený Mahmúd Musáví Madž byl ve spojení s Ústřední zpravodajskou službou (CIA) a izraelskou špionážní službou Mosad, kterým za úplatu vyzradil informace o íránských ozbrojených silách včetně speciálních jednotek Kuds a poloze jejich velitele Kásima Sulejmáního,“ cituje agentura Tasním mluvčího íránské justice Gholámhosejna Esmáílího.

Kdo vyzradil pohyb Sulejmáního? Američanům pomohla síť zvědů

Blízký a Střední východ

Špiona odsoudil k smrti revoluční soud. Podle mluvčího ministerstva bude trest vykonán „brzy“.

Američané předem věděli o íránském raketovém útoku v Iráku

Amerika

Kásima Sulejmáního, íránského generála a velitele jednotek Kuds, které jsou zodpovědné za operace mimo území Íránu, společně se zástupcem velitele iráckých šiítských Sil lidové mobilizace abú Mahdím Muhandisem zabil 3. ledna letošního roku raketový útok amerického dronu.

Smrt Sulejmáního byla aktem sebeobrany, tvrdí USA

Amerika

Útok byl proveden na přímý rozkaz prezidenta Donalda Trumpa. Sulejmání podle Pentagonu „připravoval plány na útoky proti americkým diplomatům v regionu a na vojáky v Iráku i jinde“. Írán v rámci odvety zničil iráckou leteckou základnu Ajn al-Asad, kde pobývali vojáci koalice vedené Spojenými státy. Během útoku ale žádný americký voják nezemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám