Hlavní obsah

Američané předem věděli o íránském raketovém útoku v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vojáci v Iráku byli předem varováni o íránském raketovém útoku, který v noci na středu zasáhl dvě americké základny v Iráku. Nejmenovaný americký činitel to ve středu řekl listu USA Today. Jaké to bylo varování, není podle listu jasné. Televize CNN oznámila, že Američany varovali Iráčané, které na chystaný útok upozornil Teherán.

Foto: AP

Odpalování střel z Íránu

Článek

Írán odpálil na americké základny víc než dvě desítky balistických střel z íránského území a útok označil za odvetu za smrt íránského generála Kásima Sulejmáního, jehož v pátek v Bagdádu zabil americký dron. Americký prezident Donald Trump v prohlášení v Bílém domě řekl, že nikdo z Američanů ani Iráčanů nepřišel o život.

Podle USA Today včasné varování umožnilo americkým vojákům vyhledat úkryt dřív, než rakety dopadly. Zafungoval kromě toho americký systém včasné výstrahy.

Televize CNN uvedla, že íránští činitelé irácké partnery o raketovém útoku předem slovně informovali. Iráčané pak údajně varování předali americkému velení. Podle informací televize Fox News věděli Američané o útoku „hodiny předem“. Představitelé Pentagonu podle televize soudí, že šlo o několik desítek let staré balistické rakety, moderní zbraně prý Teherán nepoužil.

Reklama

Výběr článků

Načítám