Hlavní obsah

Tálibové si ze strachu před útokem oholili vlasy a vousy

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojovníky hnutí Tálibán ze Severního Vazíristánu dovedl strach před ofenzivou pákistánské armády k tomu, že si nechali ostříhat své vlasy a vousy, na které jsou jinak velmi pyšní. Jeden z tamních holičů přiznal, že se krátce před armádní operací výrazně zvýšil počet zákazníků, kteří žádali nezvykle krátký sestřih, uvedla agentura AFP.

Článek

„Před operací bezpečnostních složek v Severním Vazíristánu jsem stříhal vlasy a vousy více než 700 místním a uzbeckým ozbrojencům,“ řekl AFP Azam Chán, jeden z nejznámějších holičů v Miranšáhu, hlavním městě kmenové oblasti Severní Vazíristán.

Právě tam zamířila pákistánská armáda v červnu rozsáhlou ofenzívu. Město je jednou z opor pákistánského Tálibánu, který podnikl v posledních letech stovky pumových útoků, při nichž byly zabity tisíce lidí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stovky Tálibů měsíc před útokem narychlo měnily svůj vzhled, aby snáze uprchly bezpečnostním složkám. Přitom si Tálibové do té doby zakládali právě na dlouhých vlasech a vousech a chtěli po holiči Chánovi, aby je stříhal po vzoru někdejšího vůdce Tálibánu Hakimulláha Mahsúda.

„Ti stejní lidé mě najednou přišli požádat, abych jejich vlasy ostříhal velmi nakrátko. Říkali, že jedou do Zálivu a chtějí se vyhnout problémům na pákistánských letištích,“ vysvětlil Chán.

Armáda zahájila útok v polovině června, během týdne uteklo ze Severního Vazíristánu na 350 tisíc lidí. Ofenziva začala po útoku Tálibánu na letiště v Karáčí. Pákistán poté zahájil letecké útoky na kmenové oblasti, kde se skrývají bojovníci Tálibánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám