Hlavní obsah

Tálibán vzkazuje: Už k nám nechoďte, zase by to bylo na dvacet let

Právo, mcm

Na stole ještě leží úhledně srovnané kancelářské potřeby a manažerské příručky po bývalém vládním úředníkovi. Jeho nástupce z Tálibánu přidal jen bílou vlajku hnutí a ukořistěnou americkou karabinu M4, kterou dříve používaly afghánské zvláštní síly. Vousatý třicátník zdvořile nabízí čaj a odmítá sdělit své jméno, protože podle listu The Daily Telegraph nemá povolení mluvit s médii.

Foto: Gemunu Amarasinghe, ČTK/AP

Část evakuované afghánské rodiny prochází terminálem washingtonského Dullesova letiště.

Článek

O sobě říká pouze to, že je „manažer“. „Jsme velmi rádi, že nyní stojíme v čele vlády. Chceme mít dobré vztahy s celým zbytkem světa. Chceme spolupracovat se zahraničím a mít dobré vztahy,“ řekl Daily Telegraphu.

Nabídku čaje i vlídné přijetí při neohlášené návštěvě ve vládní budově označil britský deník za součást „ofenzívy“ islamistických vůdců, kteří se pokoušejí zaujmout západní novináře.

„USA nás napadly“

„Manažer“ není jediný, s kým zpravodaj listu mluvil. Slovo dostali i přítomní bojovníci a jejich velitel, který si říká Nisar. V řadách islamistů prý bojuje už 18 let. „K Tálibánu jsem se připojil, protože když přišli Američané, měli jsme svou vládu, svou kulturu. Američané přišli a napadli nás. Nepřišli kvůli al-Káidě, měli vlastní zájmy a chtěli naši zemi zničit,“ soudí.

Je po všem. Poslední odbojná provincie dobyta, hlásí Tálibán

Zahraniční

I další bojovníci řekli, že považují Američany a Brity za útočníky a nevěřící. Proto není možné, aby zůstali v Afghánistánu. „Nerespektují naše zákony a naši kulturu,“ řekl jeden z nich. Na otázku, jak jim Tálibán platí, tvrdili, že nebojují za plat a v boji dostávají jen jídlo.

Pak si bere slovo ještě jeden z Nisarových spolubojovníků. „Tento emirát bude navždy. Západ by už neměl přijít. Pokud to udělá, budeme bojovat dalších dvacet let,“ slibuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám