Hlavní obsah

Tajemný Ahmadínežád: Brzy oznámíme důležitý atomový úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v sobotu v projevu 33. výročí islámské revoluci prohlásil, že jeho země brzy oznámí "velmi důležité" úspěchy, kterých dosáhla v jaderné oblasti. Teherán prý zahájí několik "významných jaderných projektů".

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

"V příštích dnech bude svět svědkem íránského oznámení o velmi důležitých a velmi podstatných jaderných úspěších," řekl Ahmadínežád v projevu, který živě vysílala íránská televize. Podrobnosti o chystaném oznámení prezident neuvedl.

Ahmadínežád promluvil na mnohatisícovém shromáždění v Teheránu, jež bylo věnováno 33. výročí íránské revoluce, která přivedla k moci radikální muslimské duchovní. Podle oficiálních zpráv se dnes podobné demonstrace konají ve všech větších íránských městech a účastní se jich statisíce lidí.

Írán je dlouhodobě kritizován a vystaven tvrdým mezinárodním sankcím za svůj neprůhledný jaderný program. Ujištění Teheránu, že obohacování uranu slouží výhradně pro potřeby íránské energetiky a zdravotnictví, západní země zpochybňují a obviňují Írán z vývoje atomové bomby.

Haníja: Hamás nikdy neuzná Izrael

Oficiálním hostem letošních oslav je předseda vlády palestinského pásma Gazy Ismáíl Haníja, který v dnešním projevu prohlásil, že jeho radikální hnutí Hamás nikdy neuzná izraelský stát. "Boj Palestinců bude pokračovat až do osvobození celé Palestiny a celého Jeruzaléma a do návratu všech palestinských uprchlíků do vlasti," řekl Haníja.

Haníjova přítomnost na íránských oslavách je podle agentury AFP výjimečná a je projevem podpory, kterou teheránské vedení poskytuje radikálnímu křídlu palestinské politické scény.

Íránský viceprezident Muhammad Rezá Rahímí v pátek v rozhovoru s Haníjou prohlásil, že Teherán "použije všech prostředků, jež má k dispozici," aby Palestince podpořil. "Sionistický režim bude potrestán za jeho spiknutí a agresi," vzkázal Rahímí do Izraele.

Oslavy výročí revoluce podle oficiálních médií probíhají v 5000 íránských městech, jejich centrem je centrální teheránské Náměstí svobody. Je na něm vystaven model amerického bezpilotního letounu RQ-170 Sentinel, který Íránci sestřelili loni v prosinci. Maketa je označována za symbol úspěchu íránské revoluce v boji proti Západu a jeho "globální aroganci".

Západní novináři nemají kromě demonstrace v Teheránu na oslavy výročí revoluce přístup a jsou odkázáni na záběry íránských televizí.

Reklama

Související témata:

Související články

Írán spustil nové centrifugy na uran

Írán spustil v přísně střeženém skalním komplexu Fardo zdokonalené centrifugy pro obohacování uranu. Oznámil to v neděli list Kayhan blízký teheránské vládě.

EU se dohodla na ropném embargu vůči Íránu

Zástupci zemí Evropské unie se v pondělí dohodli na vyhlášení ropného embarga proti Íránu, sdělil podle agentury AFP diplomatický zdroj. Ke stejnému závěru pak...

Obama nechal zmrazit aktiva íránských bank

Americký prezident Barack Obama nařídil zmrazení aktiv íránské vlády a tamní centrální banky ve Spojených státech. Snaží se tak zvýšit tlak na Teherán, aby...

V Íránu zadrželi spolupracovníky BBC

Několik lidí zadrželi v Íránu, protože jsou podezřelí, že spolupracovali s vysíláním BBC v perštině. Toto vysílání je v zemi zakázané. Podle agentury Mehr...

Výběr článků

Načítám