Hlavní obsah

Syrští ostřelovači se bavili střelbou do břich těhotných

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn

Syrští snipeři stříleli na těhotné ženy a jejich nenarozené děti. Uvedl to britský lékař David Nott, který několik týdnů pomáhal v jedné ze syrských nemocnic. Dodal, že každý den mířili na jinou část lidí a zřejmě se sázeli, kdo se lépe trefí, nebo kdo zasáhne více lidí do vybrané části těla.

Foto: Reuters

Sestra pomáhá syrskému muži zasaženému ostřelovačem v Halabu.

Článek

Jednou se stalo terčem ostřelovačů několik těhotných žen. Přežily, ale jejich nenarozené děti se nepodařilo zachránit, řekl ITV: „Jeden den jsme měli těhotné ženy, ne jednu nebo dvě, ale sedm nebo osm. Všechny ženy byly střeleny přímo do břicha, takže bylo jasné, na co se zaměřovali... Bylo to promyšlené. Vyndávat mrtvé děti z dělohy je velmi nepříjemná zkušenost.”

Foto: ITV

Britský lékař David Nott

Hrůzná zkušenost ale pokračovala: „Následující den jsme zjistili, že přivážejí lidi se zraněním hrudníku, pravé strany hrudníku. Další den to bylo na levé straně a nikde jinde. Pak to byla zranění třísel, každého přivezli se zraněním třísel. Vypadalo to, že to byla vražedná hra sniperů,“ dodal lékař.

„Již z prvních pacientů, které to ráno přivezli, jste mohl odhadnout, co vás čeká celý den. Byla to hra. Slyšeli jsme, že odstřelovači vyhrávají krabičky cigaret, když zasáhnou určitý počet cílů,” řekl ITV britský chirurg, podle kterého se ostřelovači nudili na svých postech a mířili na civilisty shánějící jídlo v ulicích přes praskliny ve zdech.

„Jednou jsme v jedné oblasti měli desítky zraněných. Vypadalo to, jako když soutěží, kdo jich více zasáhne,“ řekl dále. „Měli jsme hodně střelných zranění v tříslech, na hrudí, v břiše, ale málo na hlavě, což znamená, že snipeři chtěli zraňovat a ne zabíjet.“

Foto: Nour Fourat, Reuters

Chlapec zraněný palbou syrských vojáků

Většinu zasažených tvořili ženy a děti, tak devět z deseti. Viděl jen málo zasažených bojovníků.

Mrtvé děti

Jednou z nejhorších zkušeností bylo, když přiváželi děti. I těch bylo mnohdy zasažených naráz mnoho, jako by se snipeři zrovna zaměřili na ně. Někdy jich bylo jen pár, jindy desítky. „Vykrvácejí velmi rychle, je šokující se s tím potýkat, je to velmi bolestné. Začnete si myslet, že nemůžete dělat svou práci. Když máte jednoho mrtvého na operačním stole, víte, že za půl hodiny budete mít dalšího na ošetření.“

Nott se již dříve jako dobrovolník účastnil misí v Bosně, Libyi, Čadu, Súdánu či Kongu. Ve srovnání s nimi je podle něj situace v Sýrii vůbec nejhorší i vzhledem k tomu, kolik civilistů se stává terčem útoků.

Foto: Nour Fourat, Reuters

Syřan přináší do nemocnice v Rakkvě postřeleného mladíka.

V nemocnicích navíc chybí základní vybavení a hygienické potřeby. Místní lékaři navíc musí čelit výhrůžkám, mnozí trpí depresemi, ale snaží se vytrvat, protože vědí, že obyčejní Syřané je potřebují. Je jich ale málo a mnohdy pomáhají i lidé, kteří nemají žádné školy.

Kvůli bezpečnosti lékařů neuvedl, v jaké nemocnici působil, ale jen to, že pracoval osmnáct hodin. Televize ITV uvedla, že jeho kolega, kterého zacvičoval, zahynul, když nemocnici ostřelovala syrská armáda.

Syrský konflikt si vyžádal životy již více než 110 000 lidí, na sedm miliónů osob kvůli němu odešlo ze svých domovů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám