Hlavní obsah

Syrské síly útočí na děti, tvrdí komisařka OSN

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komisařka pro lidská práva při OSN Navi Pillay ve středu obvinila syrský režim z útoků proti dětem. V rozhovoru pro stanici BBC prohlásila, že syrský prezident Bašár Asad by měl skoncovat s vězněním a zabíjením civilistům.

Foto: Profimedia.cz

Děti syrských uprchlíků na libanonské hranici

Článek

„Děti střílejí do kolen, drží je společně s dospělými v nelidských podmínkách, odpírají jim lékařskou péči. Drží je buď jako rukojmí anebo zdroj informací,“ konstatovala komisařka.

Na adresu prezidenta Bašára Asada podotkla, že „člověk jako on takto může pokračovat ještě dlouho, ale jednoho dne bude muset čelit spravedlnosti“. Asad podle ní nese hlavní odpovědnost. „Fakticky existuje dost důkazů prokazujících, že zneužívání spáchaných bezpečnostními silami muselo být schváleno, anebo se na něm musela podílet nejvyšší místa."

Boje v Sýrii trvají už rok, podle upravené bilance OSN si zatím vyžádaly nejméně 9 000 obětí. Prezident Asad údajně slíbil přistoupit na plán pro příměří. [celá zpráva]

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová je ale skeptická. „S ohledem na historii jeho nesplněných slibů musí být tento závazek spojen s okamžitou akcí,“ prohlásila s tím, že pokud Asad s klidem zbraní souhlasí, může to dokázat, protože v jeho pravomoci je okamžité zastavení armády.

Syrská opozice proti Asadovi se sjednocuje. Světové agentury v úterý informovaly, že vyjma jediné skupiny přijala všechna uskupení stavící se proti režimu za svého reprezentanta opoziční Národní radu.

Reklama

Související články

Syrský prezident přijal plán příměří

Syrský prezident Bašár Asad přijal šestibodový plán OSN na zastavení bojů v zemi. V úterý to prohlásil vyslanec organizace a její někdejší generální tajemník...

Výběr článků

Načítám