Hlavní obsah

Sýrie se obrátila na OSN, chce ochranu před útokem USA

New York
Aktualizováno

Syrská vláda v pondělí požádala OSN, aby zabránila „jakékoli agresi” proti Damašku a aby se zasadila o politické řešení syrské krize. Reagovala na zprávy o přípravě amerického útoku na Sýrii jako trestu za použití chemických zbraní. USA mezitím k Sýrii vyslaly další válečnou loď.

Foto: Abdalghne Karoof, Reuters

Syrští povstalci

Článek

Stálý syrský zástupce v OSN Bašár Džafarí předal dopis generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi a argentinské diplomatce Maríi Cristině Percevalové, jejíž země nyní předsedá Radě bezpečnosti. List podle syrské agentury SANA vyzývá Pan Ki-muna, aby "dostál své odpovědnosti a zabránil jakékoli agresi proti Sýrii".

Šéf OSN by se měl zasadit o politické řešení syrské krize a Rada bezpečnosti by měla naplnit svou roli bezpečnostní pojistky "proti absurdnímu použití síly mimo rámec mezinárodního práva".

Foto: Chip East, Reuters

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Syrský dokument rovněž kritizuje postoj Washingtonu, který prý s využitím obrázků z internetu "přejal staré báchorky vyrobené teroristy".

Francie o útoku nenechá hlasovat

Francouzská vláda nepodlehne naléhání opozice, aby nechala o případném vojenském zásahu proti Sýrii hlasovat v parlamentu. V Paříži to v pondělí prohlásila šéfka zahraničního výboru parlamentu Élisabeth Guigouová. Upozornila, že francouzská ústava neukládá hlavě státu, aby o podobných akcích nechávala hlasovat. "Nemusí o tom s poslanci ani debatovat," řekla poslankyně za vládnoucí socialisty.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Prezident François Hollande je vrchním velitelem francouzské armády a podle ústavy má právo sám nařídit zahraniční intervenci. Parlament o ní musí pouze informovat, a to do tří dnů po jejím zahájení. Schválit poslanci musejí zahraniční vojenskou operaci jen v případě, že trvá déle než čtyři měsíce.

"V tak komplikované situaci se musíme držet principů, jinými slovy ústavy. Ta prezidenta nezavazuje, aby o vojenské akci nechal hlasovat," řekla Guigouová rozhlasové stanici France Info.

Informace, které má francouzská rozvědka, podle Guigouové jasně ukazují na Asada jako na strůjce chemického útoku. Francouzské veřejné mínění je ale podle průzkumů spíš proti vojenskému zásahu a k opatrnosti vyzývá i konzervativní opozice.

Obama hledá podporu i McCaina

Americký prezident si pozval do Bílého domu republikánského senátora Johna McCaina, se kterým bude jednat o případné vojenské intervenci v Sýrii. McCain, který byl v roce 2008 Obamovým soupeřem v prezidentských volbách, je velmi vlivným politikem a na konci května se v Sýrii osobně setkal s představiteli povstalců ze Syrské svobodné armády. Barack Obama o víkendu oznámil, že požádá Kongres o souhlas s provedením úderu na režim Bašára Asada; nyní se Obamova administrativa snaží najít pro zásah podporu mezi Američany a jejich kongresmany i senátory, uvedla agentura AP.

K Sýrii míří válečná loď

USA mezitím vyslaly k Sýrii další válečné plavidlo. Letadlová loď USS Nimitz, která řadu měsíců operovala v Arabském moři, se přesouvá přes Rudé moře, oznámila televize ABC News. Nimitz ale podle jejích informací zatím nedostala pokyn, aby se do případného vojenského zásahu proti Sýrii zapojila.

Letadlová loď na jaderný pohon se původně měla z Arabského moře přesunout na domovskou základnu v Everettu na severozápadě USA. Její návrat byl ale podle ABC News odvolán, aniž by zatím plavidlo obdrželo nový bojový úkol.

Svou vojenskou přítomnost na východě Středozemního moře posílilo i Rusko, které v neděli večer vyslalo ze sevastopolského přístavu k syrským břehům průzkumnou loď Priazovje. Jejím úkolem je shromažďovat informace v prostoru rostoucího vojenského napětí. Průzkumná loď se připojí k flotile nejméně pěti bitevních lodí, které Moskva v oblasti od letošního roku udržuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám