Hlavní obsah

Sýrie a Irák obnovily po 25 letech diplomatické styky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irák a Sýrie obnovily po pětadvacetiletém přerušení diplomatické styky. V úterý to oznámil irácký ministr zahraničních věcí Hošjar Zibarí. Dokument podepsal před novináři spolu se svým syrským protějškem Valídem Maulimem, který je v Iráku od neděle na oficiální návštěvě.

Článek

Irák přerušil vztahy se soudní Sýrií za irácko-íránské války, protože Damašek v ní stál na straně Teheránu. Konflikt trval od roku 1980 do roku 1988.

Mualim je nejvyšší syrský politik, který zavítal do Iráku od invaze v roce 2003. Při jednáních v Bagdádu žádal časový plán pro stažení koaličních vojsk z Iráku.

Iráčané ho žádali, aby Sýrie lépe střežila svou hranici s Irákem a bránila přílivu posil odboje z ciziny. Podle americké armády hranicí projde měsíčně až 100 lidí, kteří se v Iráku připojují k odboji.

O víkendu by se měl v Íránu konat summit, na nějž Teherán přizval nejvyšší představitele Iráku a Sýrie. Tématem bude bezpečnostní situace v Iráku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám