Hlavní obsah

Spojené státy se obávají převratu v Libanonu

Novinky, BBC, lab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy uvedly, že mají stále více důkazů o tom, že libanonské radikální hnutí Hizballáh společně se Sýrií a Íránem plánuje svrhnout libanonskou vládu. Informovala o tom stanice BBC.

Článek

Mluvčí Bílého domu Tony Snow uvedl, že jakákoliv snaha o destabilizaci vlády v Libanonu by hrubě porušovala rezoluce OSN.

Podle BBC tak Bílý dům reagoval na informace, že libanonský Hizballáh žádá třetinu ministerských postů, což by mu dávalo možnost vetovat vládní rozhodnutí. To by pak Hizballáh údajně využil ku prospěchu Sýrie.

Podle BBC se Bílý dům obává, že by ministři Hizballáhu pomohli zablokovat snahu mezinárodního soudního tribunálu o prošetření vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího, za níž patrně stála Sýrie.

Současné vyjádření Bílého domu navíc podle pozorovatelů zpochybňuje ochotu Bushovy administrativy zapojit Írán a Sýrii do projektu na stabilizaci katastrofální bezpečnostní situace v Iráku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám