Hlavní obsah

Smuteční pochod za Sulejmáního. V Bagdádu se sešel desetitisícihlavý dav

Aktualizováno

Před začátkem smutečního průvodu za klíčového íránského generála Kásima Sulejmáního, člena vedení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise a další osoby zabité při americkém náletu se v Bagdádu sešly desetitisíce lidí. Agentura AFP uvedla, že v davu zaznívají protiamerická hesla.

Záznam: Smuteční průvod za zabitého íránského generálaVideo: Reuters

 
Článek

Mnoho truchlících je oblečeno v černém, lidé nesou irácké vlajky a prapory Lidových mobilizačních sil PMF podporovaných Íránem. V davu se ozývala hesla jako „Smrt Americe, smrt Izraeli”. Někde před příchodem smutečního procesí rozložili červené koberce. Pohřebního průvodu se účastní například irácký premiér Ádil Abdal Mahdí.

Těla Sulejmáního a dalších zabitých Íránců budou v sobotu letecky přepravena do Íránu. Sulejmání bude pohřben v úterý v rodném městě Kermán. Íránský prezident Hasan Rúhání v sobotu v Teheránu zašel k Sulejmánímu domů, aby jeho rodině vyjádřil soustrast. "Američané si neuvědomili, jak velkou chybu udělali, následky tohoto zločinného jednání uvidí nejen dnes, ale i v příštích letech," řekl.

Pietní akci naplánovaly milice PMF. Trasa procesí vede z bagdádské ostře střežené zelené zóny do šíitského posvátného města Karbalá a skončí v Nadžafu, dalším posvátném městě šíitů.

USA zabily největší vojenskou chloubu Íránu Sulejmáního

Blízký a Střední východ

Agentura Reuters napsala, že zabití Sulejmáního Iráčany rozděluje. Mnoho lidí americké útoky, při kterých zemřel, odsuzuje, protože si tohoto íránského generála cení za jeho roli při porážce teroristické organizace Islámský stát. Jiní s ním souhlasí, protože Sulejmání a Muhandis podle nich podporovali použití síly proti neozbrojeným účastníkům loňských protivládních demonstracím.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Smuteční pochod za zabité. Dav nese fotografii člena vedení iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise

Poslední sekundy života generála Sulejmáního. Irácká televize ukázala záběry výbuchu

Blízký a Střední východ

Protestující Lidové mobilizační síly, v nichž byl Muhandis zástupcem velitele, obviňovali z řady ekonomických a sociálních problémů, s nimiž se Irák potýká.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Atentát na íránského velitele Kásima Sulejmáního v BagdáduVideo: Reuters/AP

Řada Iráčanů kritizuje Spojené státy za to, že Sulejmáního zabily na území jejich země, a obávají se toho, že Irák čeká další válka. "Mnoho lidí má strach z toho, kam to všechno povede, co se bude dít dál. Dělají si starosti o budoucnost své země," řekla v Bagdádu zpravodajka americké televize CNN.

Foto: Wissm Al-okili, Reuters

Smutečního pochodu za Sulejmáního a Muhandise se zúčastnily tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám