Hlavní obsah

Sexuální otrokyně zajaté IS se prodávají za cenu krabičky cigaret

Mosul

Ženy, které zajali radikálové Islámského státu a udělali z nich sexuální otrokyně, se prodávají „za tak málo, kolik stojí balíček cigaret”, uvedla zmocněnkyně OSN pro sexuální násilí Zainab Bangurová podle listu The Independent.

Foto: Reuters

Lidé procházejí trosky mešity zničené v Mosulu.

Článek

Bangurová, která v posledních měsících navštívila Irák a Sýrii, uvedla, že se válka „vede na tělech žen”.

V pondělí uvedla, že Islámský stát nové mladé bojovníky láká právě na zajatkyně: „Tím přitahují mladé muže - máme ženy, které na vás čekají, panny, které si můžete vzít“.

Už dříve řekla, že radikálové zacházejí hrozně se zajatými ženami, které se musejí svlékat do naha, a prohánějí se po územích pod kontrolou Islámského státu „jako stádo“.

Zahalené ženy

O zacházení se ženami promluvila krátce poté, co BBC zveřejnila tajně natočená videa z Mosulu. Ukazují přísné kontroly a pravidla, kterým se musejí ženy v tomto městě podrobit.

”Slyšeli jsme o mužích, kteří byli zbičováni, protože si jejich ženy nevzaly rukavice. Rodičům jedné ženy bylo zakázáno řídit auto. Ti, kdo se vzbouří, jsou biti a ponižováni,” řekla žena jménem Hanaa. Ženy v Mosulu se podle ní musejí oblékat do černého „od hlavy až k patě”. To představuje pro chudší rodiny, které mají třeba pět dcer, finanční problém.

Jednou Hanaa poprosila manžela, aby ji vzal ven. Bylo to poprvé od doby, kdy IS dobyl Mosul. Do oblíbené restaurace, kam chodili během zásnub, došla celá zahalená, ale jakmile byli uvnitř, manžel jí řekl, že už si může odhalit obličej, že v dosahu nikdo od IS není. „Ale hned přišel majitel podniku a prosil mého manžela, aby mi řekl, ať se zahalím. Bojovníci IS totiž podnikali neohlášené inspekce, a manžel by mohl být zbičován, pokud by mne takto zahlédli”.

Zabírání domů křesťanů

Záběry pořízené tajně během několika měsíců letošního roku získal zpravodaj BBC. Je z nich také patrné, jak IS potlačuje náboženské menšiny a konfiskuje jejich domy. Mnoho křesťanských čtvrtí je teď prázdných. V Mosulu žilo 60 000 křesťanů, ale většina z nich utekla. Pokud by zůstali, museli by buď konvertovat, nebo platit zvláštní daň.

Gynekoložka Mariam, která vyznává křesťanství, vypověděla: „Vyhrožovali mi a perzekuovali mně ještě před dobytím Mosulu, ale dál jsem pomáhala přivést na svět děti žen všech vyznání. Nikdy jsem nerozlišovala mezi svými pacientkami, protože vím, že každá potřebuje stejnou péči. Ale museli jsme utéci, když Mosul padl.“

Přišla o knihy, které shromažďovala. Když bojovníci IS zabrali její dům, vyházeli je na ulici.

Video ukazuje ničení svatyň i mešit, ve kterých byly hroby, což je podle IS v rozporu s islámem. IS též argumentuje tím, že zničené mešity byly sídlem odpadlíků, a ne místem praktikování víry.

Tvrdé tresty

Obyvatelé Mosulu mluví o krutých trestech pro toho, kdo nesouhlasí s radikální interpretací islámského práva. Život obyvatel města se změnil k nepoznání, je nedostatek pohonných hmot, město je špinavé, neboť popeláři přestali odvážet odpadky, výstavba se zastavila a školy jsou většinou zavřené.

Další uvedli, jak tvrdě se v Mosulu trestá. „Nejmenším trestem je bičování, které se uplatňuje třeba za kouření cigaret. Krádež se trestá useknutím ruky, rouhání u mužů shozením z vysoké budovy, u žen ukamenování, Trestá se veřejně, aby se zastrašili lidé, kteří se musejí dívat,“ řekl obyvatel Mosulu Zaíd.

Další obyvatel města jménem Fuád dodal: „Byl jsem zatčen Islámským státem. Přišli za naší rodinou, hledali mého bratra. Když ho nenašli, rozhodli se místo toho zatknout mě. Pak mě mučili. Kluk, co to dělal, neskončil, dokud nebyl unavený. Bičoval mě elektrickým kabelem a taky mě mučil psychologicky. Když se jim můj bratr vydal, zjistili, že obvinění proti němu jsou falešná, ale pořád mě drželi ve vězení, dokud mě nesoudili a nerozhodli, že mohu odejít. Bili mě kabelem tak tvrdě, že stopy mám na zádech pořád patrné.“

Islámský stát v posledních týdnech dobyl další území v Sýrii i Iráku. Americký prezident Barack Obama na summitu G7 v Bavorsku přiznal, že Spojené státy a jejich spojenci dosud nemají kompletní strategii výcviku irácké armády. Američané se zhruba před rokem začali do Iráku vracet, aby pomáhali tamním bezpečnostním silám v boji proti IS. V oblastech, kde s výcvikem pomáhali vojáci USA, bylo podle Obamy dosaženo „významného pokroku”. Jednotky, které nemají mezinárodní pomoc, jsou podle něj ale špatně vybavené a mají slabou bojovou morálku

Reklama

Výběr článků

Načítám