Hlavní obsah

Setkání minaretů a zvonů: Papež přiletěl do Iráku zastavit exodus křesťanů

Bagdád

Papež František v pátek přiletěl do Bagdádu. Cílem jeho první návštěvy této muslimské země je snaha podpořit místní křesťanskou menšinu a odradit její příslušníky od stále častější emigrace. Cesta se koná navzdory pandemii a enormnímu bezpečnostnímu riziku. Namísto v papamobilu František cestuje v obrněném voze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež František přiletěl do BagdáduVideo: Reuters

 
Článek

Letadlo s papežem přistálo na bagdádském letišti krátce po 14. hodině místního času (po poledni SEČ). Centrum města lemují plakáty a transparenty vítající papeže. Objevily se také billboardy, na kterých je vedle papežovy fotografie slogan „Všichni jsme bratři“.

Ulice zdobí irácké a vatikánské vlajky a na centrálním náměstí Tahrír byl umístěn umělý strom s vatikánským státním znakem.

Foto: Khalid Mohammed, ČTK/AP

Výzdoba v Bagdádu.

Setkání zvonů a minaretů

Irácký ministr zahraničí Fuád Husajn uvedl, že Iráčané jsou připraveni přijmout papežovo poselství míru a tolerance. Návštěvu označil za historické setkání „minaretů a zvonů“.

Čtyřiaosmdesátiletý František během čtyřdenní návštěvy zavítá do Mosulu, kde byla v minulosti větší komunita křesťanů, ale jehož kostely zničili bojovníci teroristické organizace Islámský stát (IS). Další zastávkou bude historický Ur, odkud podle bible pocházel prorok Abraham uctívaný židy, křesťany i muslimy.

V Nadžafu se má papež setkat s hlavou šíitské komunity, ajatolláhem Alím Sistáním a očekáván je také v iráckém Kurdistánu, který se ujal křesťanů prchajících z jiných částí Iráku.

Irák v očekávání hlavy katolické církve zavedl mimořádná bezpečnostní opatření a na zastávky papežovy trasy vyslal tisíce příslušníků speciálních jednotek.

Foto: Hadi Mizban, ČTK/AP

Návštěvu papeže provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Akt lásky

Mluvčí Vatikánu Matteo Bruni tento týden řekl, že papežova návštěva Iráku je „aktem lásky“ a že je důležité, aby to Iráčané věděli.

„Přicházím k vám jako poutník míru, abych zopakoval, že jste všichni bratři,“ řekl papež ve videovzkazu Iráčanům v předvečer příletu. „Přicházím jako poutník míru hledající bratrství a hnán touhou společně se modlit a kráčet také s bratry a sestrami z jiných náboženství,“ doplnil.

Zničené domovy

Křesťanská menšina v Iráku bývala mnohem početnější. Začala se ale zmenšovat po americké invazi v roce 2003. Počty vyznavačů křesťanské víry ještě více klesly v roce 2014, když se IS prohnal křesťany obývanými městy v provincii Ninive.

Islámský extremismus mnohé přiměl uprchnout do sousedního kurdského regionu nebo ještě dál. Domů se jich vrátilo jen málo. Ty, kteří se k tomu rozhodli, čekaly zničené domy a kostely. V roce 2003 byl počet křesťanů v Iráku odhadován na 1,4 milionu, nyní se hovoří o 250 tisících.

Velikonoce: Zvyky, tradice i termín svátků a kdy jsou velikonoční prázdniny

Velikonoce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám