Hlavní obsah

Saúdové zadrželi šéfa prominentní Arab Bank, do Rijádu musel palestinský předseda Abbás

– Rijád
Novinky, rei

V Saúdské Arábii minulý týden zadrželi vlivného miliardáře Sábiha al-Masrího – ředitele jedné z největších finančních institucí na Blízkém východě Arab Bank, bratrance nejbohatšího Palestince Muníba al-Masrího a spojence jordánského krále Abdalláha. Podle izraelského serveru Debkafile tím chtěli vládci Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů vyvinout tlak na krále Abdalláha i palestinské vedení. Do Rijádu se proto musel z Paříže narychlo poroučet šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Osmdesátiletý al-Masrí byl oficiálně zadržen v souvislosti s protikorupčním tažením vyhlášeným saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem, které je spíš zástěrkou mocenského boje uvnitř vládnoucí dynastie. Al-Masrí je rovněž šéfem významného investičního holdingu Zara podnikajícího v hoteliérství, turismu i bankovnictví, dominuje burze v Náblusu na Západním břehu Jordánu a obchoduje také v Saúdské Arábii.

Podle serveru Debkafile byl ale skutečný důvod zadržení al-Masrího jiný. Saúdský korunní princ Muhammad jím chtěl společně s korunním princem Muhammadem bin Zájidem ze Spojených arabských emirátů varovat a vytvořit tlak na vedení palestinské samosprávy a jordánského krále Abdalláha, kteří se společně s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdogan hlasitě vymezují proti prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, jímž Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a potvrdil svůj záměr přesunout tam z Tel Avivu ambasádu.

Podle Debkafile byl proto v sobotu z Paříže do Rijádu oběma arabskými korunními princi náhle povolán předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Princové na něj měli naléhat, aby v záležitosti Jeruzaléma přerušil spolupráci s králem Abdalláhem a prezidentem Erdoganem.

Al-Masrího pak v neděli propustili. Miliardář v prohlášení podle televize Al-Džazíra uvedl, že se k němu saúdské úřady chovaly s úctou a on se tento týden vrátí do jordánského Ammánu, kde má naplánované pracovní schůzky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám