Hlavní obsah

Sadrovi příznivci strávili noc v iráckém parlamentu

Bagdád

Demonstranti, kteří v sobotu pronikli do sídla iráckého parlamentu, strávili v budově zákonodárného sněmu noc a pokračují v protestu, uvedla agentura AFP. Jedná se o příznivce šíitského duchovního Muktady Sadra, který se tak snaží zabránit vzniku vlády nakloněné Íránu.

Foto: Anmar Khalil, ČTK/AP

Iráčtí demonstranti strávili noc v parlamentu.

Článek

Sadr, jehož poslanci na své funkce rezignovali, se podle odborníků snaží vyvinout nátlak na irácké strany skrze pouliční protesty.

V sobotu do parlamentu vnikly tisíce Sadrových příznivců a budovu obsadili. Uvedli, že na místě zůstanou, dokud nebudou splněny jejich požadavky. Řada demonstrantů strávila v parlamentu a jeho zahradách noc. Ráno dobrovolníci rozdávali protestujícím jídlo a pití.

Zastánci Muktady Sadra vnikli do iráckého parlamentu

Blízký a Střední východ

„Chceme to nejlepší a dostáváme to nejhorší – politici, kteří sedí v parlamentu, nám nepřináší žádný užitek,“ řekl agentuře AFP jeden z demonstrantů. Další již dříve prohlásili, že protestují proti korupci a vytvoření nové vlády podporované silami, které jsou nakloněny Íránu.

Podle jednoho z demonstrantů musí vzniknout nová vláda, jež má být složena z poctivých osobností, které chtějí sloužit zemi.

Podle agentury Reuters představitelé hnutí šíitského duchovního prohlásili, že usilují o rozpuštění parlamentu a vypsání nových voleb.

O vytvoření nové vlády se snaží skupina šíitských stran, mezi kterými je i hnutí bývalého premiéra a hlavního Sadrova oponenta Núrího Málikího. Jako nového premiéra navrhují Muhammada Súdáního. O sestavení vlády se neúspěšně pokusil i Sadr, jehož blok byl nejsilnějším v iráckém parlamentu. Po neúspěchu ale v červnu svým poslancům nařídil, aby rezignovali.

Foto: Adil al-Khazali, ČTK/AP

Muž s iráckou vlajkou na střeše budovy parlamentu v Bagdádu

Sadrovi příznivci vnikli do parlamentu již ve středu, budovu pak vyklidili. „Vzkaz, který poslal Sadr těm, kteří se snaží sestavit vládu, je, že kontroluje ulici,“ uvedl analytik Renad Mansur. Duchovní doufá, že s mu tak podaří zvrátit vytvoření kabinetu, na který by neměl vliv.

Po sobotní demonstraci vyzvalo ke klidu a jednání mnoho iráckých politiků i šéf mise OSN v Iráku. „Evropská unie je znepokojena demonstracemi v Bagdádu a jejich možnou eskalací,“ uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který vyzval strany, aby se zdržely násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám