Hlavní obsah

Rusko vypálilo na Sýrii salvu raket, mířila na bojovníky IS z postsovětských zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Damašek

Ruské námořnictvo vypálilo v úterý na pozice Islámského státu (IS) u Dajr az-Zaur v Sýrii salvu střel s plochou dráhou letu. Uvedla to agentura TASS. Útok byl proveden den poté, co Rusko oznámilo, že v Sýrii padli dva jeho vojáci. Syrské vládní síly současně uvedly, že po třech letech prolomily obklíčení syrských vojáků na základně u Dajr az-Zauru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko odpálilo střely na území kontrolované IS ve východní SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Salva raket Kalibr byla vypálena z fregaty Admiral Essen. Podle oznámení ruské armády to byl jeden z nejsilnějších podobných úderů, jichž Rusko provedlo v Sýrii už sedm. Přesný počet střel ministerstvo obrany neuvedlo, ale při dosud nejsilnějším jich bylo vypuštěno 26, zmínil TASS.

„Při raketovém útoku byly zničeny komunikační centrum, řídící střediska, sklady zbraní a munice i závod na opravu obrněné techniky a velké uskupení bojovníků. Výsledky raketového útoku byly potvrzeny průzkumnými letouny a bezpilotními stroji,“ oznámil posléze k výsledkům operace resort.

Foto: Handout, Reuters

Záběry z odpalu raket na pozice IS v Sýrii z ruské fregaty Admiral Essen ve Středozemním moři.

Útok na radikály z Ruska

Jedním ze terčů byli i bojovníci ze zemí bývalého SSSR. „Úder byl veden na opevněnou oblast u města aš-Šúla, které ovládají skupiny teroristů. jejichž jádro tvoří bojovníci pocházející z Ruska a zemí SNS (postsovětské státy),“ stojí v prohlášení. Moskva se teroristů IS z Ruska a postsovětských zemí, kterých může být dle odhadů v Sýrii přes 2500, velmi bojí.

Úder následoval den poté, co v provincii Dajr az-Zaur padli v pondělí dva ruští vojáci, když kolonu vozidel, ve které jeli, zasáhla minometná palba. „Když projížděli provincií Dajr az-Zaur, kolona vozidel se stala terčem minometné palby, v jejímž důsledku jeden voják padl a druhý byl zraněn,“ uvedlo po útoku ruské ministerstvo obrany. Zraněný zemřel po převozu do nemocnice.

Už v pondělí Rusko v oblasti Dajr az-Zauru provedlo přes 80 náletů, při nichž byly zničeny dva tanky, tři další vojenská vozidla a deset terénních aut vybavených zbraní. Zabito či zraněno bylo podle prohlášení ruské armády na 70 teroristů.

Foto: Reuters TV, Reuters

Záběr z ruského útoku na zasažený cíl v Sýrii

Proražené obklíčení

V úterý syrská státní tisková agentura SANA rovněž oznámila, že syrská armáda postupující ze západu v Dajr az-Zauru prorazila obklíčení základny, kde byla přes tři roky obklíčená jednotka zásobovaná ze vzduchu. Syrské jednotky už bojují ve městě a postupují za podpory letectva, které zničilo kolonu deseti vozidel IS a sklad munice ve vesnici Bughajlíja na západě provincie. Dalšího skladu se 47 raketami se zmocnila. Podle reportéra SANA probíhají ve městě tvrdé boje.

Foto: ČTK/AP

Syrští vojáci u Dajr az-Zauru

Vyjednavač OSN pro Sýrii Staffan da Mistura už koncem srpna odhadl, že vládní síly s ruskou podporou osvobodí provincii do konce září. [celá zpráva]

Polovina Rusů chce konec války v Sýrii

Snaha rychle ukončit syrskou operaci souvisí i s tím, že v Rusku ztrácí podporu. Pro ukončení operace je 49 procent Rusů. Pokračovat v tažení si přeje 30 procent dotázaných v průzkumu nezávislého střediska Levada, o kterém informovala agentura Interfax.

Celkem 32 procent oslovených se obává, aby se Sýrie nestala pro Rusko „novým Afghánistánem”. Dvě pětiny považují takový vývoj za málo pravděpodobný, desetina jej pak vylučuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám