Hlavní obsah

Rusko se s USA na společných náletech v Sýrii nedohodlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington/Bejrút

Rusko navrhlo Spojeným státům a jimi vedené koalici společné nálety v Sýrii, které by mohly být zahájeny příští středu 25. května. Měly by mířit na Frontu an-Nusra napojenou na Al-Káidu a vzbouřence, kteří nedodržují příměří. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že k žádné dohodě o společných náletech nedošlo.

Foto: Reuters

Ruský bombardér Su-24 startuje ze základny v Sýrii.

Článek

„Žádná dohoda o společných náletech s Rusy v Sýrii neexistuje. Jednáme s ruskými partnery o návrzích na vytvoření trvalého mechanismu na zlepšení kontroly a vynucování příměří,” řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

Pentagon oznámil, že mu ruský návrh nebyl formálně předán. „Nedostali jsme žádný návrh. Viděl jsem tutéž zprávu, jakou máte k dispozici vy. Mohu pouze říci, že s Rusy nespolupracujeme a nekoordinujeme žádné operace v Sýrii,” řekl mluvčí amerického ministerstva obrany Jeff Davis.

Rusko navrhuje, aby letecké údery mířily také na konvoje vezoucí zbraně včetně těch, které přijíždějí do Sýrie z Turecka. Návrh byl podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgu koordinován se syrskou vládou a Rusové o něm diskutovali s americkými vojenskými experty v jordánském hlavním městě Ammánu.

Šojgu podle agentury Reuters zdůraznil, že Rusové si „vyhrazují právo” zasáhnout ty rebely v Sýrii, kteří nedodržují klid zbraní. Ruský návrh pomůže zajistit příměří, dodal. Spojené státy se nicméně již v minulosti odmítly připojit k jakékoli operaci, která je koordinována s režimem prezidenta Bašára Asada.

Šíitský Hizballáh posílí své oddíly v Sýrii

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které podporuje Asadův režim, posílí své oddíly bojující v Sýrii. Řekl to v pátek jeho vůdce Hasan Nasralláh. Má jít o reakci na smrt velitele Hizballáhu Mustafy Badraddína zabitého nedávno v Sýrii.

„Krev vojenského velitele Badraddína nás nutí rozšířit a zvýšit naši přítomnost v Sýrii. Zůstaneme v Sýrii a pošleme tam ještě více velitelů. Budeme v té bitvě pokračovat. Jsme si naprosto jisti, že míříme k vítězství,” prohlásil Nasralláh před shromážděním několik tisíc stoupenců Hizballáhu.

Podle odborníků ztratil Hizballáh v bojích v Sýrii přes 1000 bojovníků. Do konfliktu vstoupil v roce 2013.

Badraddínova smrt se nejprve přičítala Izraeli, ale Hizballáh později oznámil, že jsou za ní teroristé bojující v Sýrii. To zopakoval Nasralláh, když řekl: „Naše pomsta bude mít podobu naprosté porážky teroristických skupin, takfírí (sunnitských extremistů) a zločinců.”

Vinu Izraele Nasralláh vysloveně vyloučil, i když jeho organizace proti Izraeli bojuje: „Útok Izraele (na Badraddína) byl hypotézou, ale po pečlivém prověření pohybu izraelské armády a místa, kde byl (Badraddín) zabit, nemáme žádný důkaz pro obvinění Izraelců.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám