Hlavní obsah

Rusko jedná se vzbouřenci v Idlibu, kde se chystá zaútočit syrská armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko vyjednává s vůdci ozbrojených skupin působících v syrské provincii Idlib o mírovém řešení tamní situace. Oznámil to v úterý ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Idlib je poslední provincie, kterou nemá syrská vláda pod kontrolou. Syrská armáda k němu stahuje své síly v přípravě na ofenzivu, která ale ohrožuje až dva milióny civilistů. V provincii jsou shromážděni odpůrci Damašku a také četné radikální skupiny.

Foto: SANA, Reuters

Příslušníci syrských provládních sil v Dará

Článek

Šojgu podle ruské tiskové agentury RIA Novosti řekl, že cílem rozhovorů je dosáhnout mírové dohody podobně, jako tomu bylo například ve východní Ghútě u Damašku nebo v provincii Dará. Tamní skupiny nakonec přistoupily na to, že buď odevzdají zbraně, nebo se stáhnou jinam. Většina z nich pak zamířila právě do Idlibu.

Otázkou ale je, kam by mohli odejít, protože Ildib je poslední provincií, kterou drží vzbouřenci. Poslední možností by byl pás území při hranicích s Tureckem od Džarábulusu na západ, který ovládá Turky podporovaná Svobodná syrská armáda.

Foto: Novinky

Provincie Idlíb v Sýrii

Rusko je spojencem syrské vlády a syrskou ofenzivu podporuje. List Kommersant napsal, že v sobotu Rusko vyslalo do Středozemního moře dvě fregaty vyzbrojené střelami s plochou dráhou letu Kalibr. Rusko má u syrských břehů deset lodí a dvě ponorky, napsal list Izvestija.

Moskva varuje před zinscenovaným chemickým útokem

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v úterý řekl, že bojovníci skupiny Haját Tahrír aš-Šám (bývalá Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu), která ovládá až 60 procent Idlibu, chtějí v nejbližší době provést „velmi vážnou provokaci s pomocí chemických látek obsahujících chlór”.

Panují obavy, že povstalci v Idlibu použijí chemické zbraně v naději, že tak vyprovokují odvetný úder na syrskou armádu, jaký už Spojené státy podnikly, ovšem v případě letošního útoku v Dúmě se tak nestalo.

Podle Moskvy se na přípravách této „provokace” podílí britská tajná služba.

Sýrie pomůže uprchlíkům, kteří se vrátí

Šojgu v úterý také oznámil, že syrská vláda je připravena postarat se až o milión uprchlíků, kteří se vrátí do země: „Od roku 2015, odkdy se postupně osvobozují syrská města a vesnice, se vrátilo asi milión lidí. Dnes jsou podmínky pro návrat dalšího miliónu,” řekl.

Od roku 2011 ze Sýrie uprchlo přes pět miliónů lidí, a jak napsala agentura AFP, syrská vláda nyní znásobila úsilí o obnovu země. Boje nepřežilo na 350 tisíc lidí a Světová banka odhadla materiální škody na 226 miliard dolarů (pět biliónů Kč), což je trojnásobek hrubého domácího produktu (HDP) Sýrie před začátkem nynější války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám