Hlavní obsah

Ruská stíhačka se přiblížila k americkému letadlu na sedm metrů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Ruská stíhačka Su-35 ve neděli odstartovala z ruské letecké základny Hmimín v Sýrii proti americkému průzkumnému a špionážnímu letounu P-8 Poseidon, který letěl nad mezinárodními vodami. Podle amerického námořnictva ruský pilot manévroval nebezpečně a neprofesionálně. Přiblížil se na sedm a půl metru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská stíhačka se přiblížila k americkému letounuVideo: Reuters

 
Článek

„Zbytečné akce ruské pilota Su-35 neodpovídaly jednání dobrého letce a mezinárodním leteckým pravidlům, vážně ohrozil bezpečnost obou letadel,“ uvedlo americké námořnictvo.

„Protože ruské letadlo působilo v mezinárodním vzdušném prostoru, byla tato interakce nezodpovědná. Očekáváme, že se budou chovat podle mezinárodních standardů, aby zajistili bezpečnost a předešli mimořádným událostem,“ podotklo ve svém vyjádření.

Velitelství amerického námořnictva v Evropě zveřejnilo krátké video z přiblížení ruského stroje s textem: „Ruské letadlo se dostalo na 25 stop od P-8 a ohrozilo obě posádky. Nečekáme nic než profesionalitu a bezpečné akce.“  V dodatku bylo uvedeno: ”Život, který zachráníte, může být ten váš.”

Rusko přiznalo zásah nad mezinárodními vodami a vysvětlilo, proč letoun odstartoval. „19. dubna odhalily ruské prostředky kontroly vzdušného prostoru nad neutrálními vodami Středozemního moře vzdušný cíl letící směrem k ruským vojenským objektům v Syrské arabské republice. Za účelem identifikace cíle byla do vzduchu vyslána stíhačka z hotovostních sil protivzdušné obrany letecké základny Hmimín,“

„Poté, co se pilot ruské stíhačky přiblížil a identifikoval číslo na ocasu letadla amerického námořnictva, eskortoval ho,“ dodalo ruské ministerstvo obrany s tím, že americký stroj změnil kurz letu a zamířil pryč od ruské základny.

 Opakované incidenty

Americké námořnictvo podle televize CNN zdůraznilo, že je to druhá podobná ruská akce za týden. Už ve středu došlo k podobně nebezpečnému setkání, kdy se ruský pilot rychle přiblížil k americkému stroji nad Středozemním mořem. Velitel amerických sil v Evropě Tod Wolters uvedl, že Spojené státy zahájily jednání o incidentu s Moskvou. Podle něj ale ruský pilot jednal spíše neprofesionálně, než že by šlo o záměrnou akci.

Rusko otestovalo raketu schopnou ničit satelity

Amerika

Cvičící americké lodě měly problémy i v Perském zálivu, kde se k nim nebezpečně přiblížily iránské rychlé čluny.

Íránské rychlé čluny se nebezpečně přiblížily k americkým lodím

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám