Hlavní obsah

Raketové ostřelování vládní čtvrti v Bagdádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Tři rakety dopadly v pondělí večer do ostře střežené zelené zóny v Bagdádu, ve které se nacházejí vládní budovy i diplomatické mise včetně velvyslanectví Spojených států. Nikdo nebyl zraněn. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroje.

Foto: Stringer, Reuters

Americké velvyslanectví v zelené zóně v Bagdádu

Článek

Podobné raketové útoky zažila vládní čtvrť za poslední měsíce již několikrát. Kdo za útokem stojí, nebylo jasné. Nicméně podle Washingtonu měly podobné akce v minulosti na svědomí šíitské milice podporované Íránem, které také opakovaně ostřelovaly základny, kde působili američtí vojáci.

V odvetě za smrt civilisty zaútočily USA na základny šíitské milice v Iráku a v Sýrii

Blízký a Střední východ

Situace v Iráku je napjatá poté, co Američané 3. ledna záměrně zabili na bagdádském letišti velitele íránských elitních jednotek Kuds generála Kásima Sulejmáního a další osoby včetně zástupce nejvyššího velitele iráckých šíitských milicí Sil lidové mobilizace (PMF) abú Mahdího Muhandise.

Američtí vojáci se ve strachu před íránskými raketami vrhali do Saddámových bunkrů

Blízký a Střední východ

Írán sliboval tvrdou odplatu a o pár dní později vypálil několik raket na základnu Ajn al-Asad ležící asi 200 kilometrů západně od Bagdádu a na základnu v Irbílu na severu země, kde působili američtí vojáci. Útoky se obešly bez ztrát na životech, ale několik amerických vojáků bylo zraněno, protože základny neměly protiraketovou obranu.

Íránci při odvetě zranili 11 vojáků USA, přiznala armáda. Trump tvrdil něco jiného

Blízký a Střední východ

Irák navíc čelí od začátku října masovým protestům kvůli korupci, nezaměstnanosti a nefungujícím službám. Irácké bezpečnostní síly proti nim tvrdě zasáhly a zabily 450 lidí. Demonstrace ale pokračovaly a nakonec vedly k demisi vlády Abdula Mahdího, nového premiéra se však zatím nepodařilo najít.[celá zpráva]

Iráčané zapálili íránský konzulát, vláda aktivuje armádu

Amerika

Protesty byly zaměřené i proti íránským konzulátům, tak proti americkému velvyslanectví, které bylo zapáleno. K polední akci se přihlásila PMF.

Rozzuřený dav v Bagdádu prolomil bránu ambasády USA, z areálu šlehají plameny

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám