Hlavní obsah

Irácký premiér po dvou měsících krvavých protestů oznámil demisi

– Bagdád

Irácký premiér Abdul Mahdí oznámil v pátek, že odstupuje z funkce. Irákem od 1. října zmítají krvavé protesty, které si vyžádaly podle agentury AP už 400 obětí, přičemž 40 lidí zahynulo ve čtvrtek v Násiríji, kde policie opět použila ostrou munici. Další tři lidé pak byli zabiti v pátek. Mahdí odstoupil krátce poté, co významný šíitský duchovní ajatolláh Alí Sistání varoval, že v zemi může propuknout občanská válka.

Foto: Reuters

Kouř na iráckou Násiríjí, kde bylo zabito přes 40 demonstrantů.

Článek

Premiér Mahdí, který už dříve dával najevo ochotu odejít, v prohlášení neuvedl, kdy parlamentu rezignační listinu předá. Zákonodárný sbor by měl ale podle agentury Reuters zasedat v neděli.

Duchovní Sistání v pátek prohlásil, že parlament, který zvolil vládu v čele s Mahdím, by ve světle posledních událostí měl „zvážit své možnosti“ jednat.

Současně řekl, že by sami demonstranti měli vyčlenit ty, kteří místo pokojných protestů vyhledávají násilí. Narážel na vypálení íránského konzulátu v Nadžáfu v noci na čtvrtek.

Iráčané zapálili íránský konzulát, vláda aktivuje armádu

Amerika

Po kázání šéf Íránem podporovaných šíitských milicí Kaíz Chazali uvedl na Twitteru: „Jsem připraven vás podpořit.“

Islámská strana Dawa vyzvala parlament, aby vybral novou vládu.

Foto: Reuters

Vypálené auto iráckých bezpečnostních sil v Násiríji.

Irák zažívá největší demonstrace od pádu režimu diktátora Saddáma Husajna v roce 2003. Od začátku října přišlo při protestech o život nejméně 400 lidí.

Účastníci protestů požadují výměnu vládnoucích politiků, kteří jsou podle nich zkorumpovaní a slouží cizím mocnostem, zatímco mnoho Iráčanů žije v bídě, nemá práci, přístup ke vzdělání ani zdravotnickým službám.

Protesty v Iráku mají přes 50 obětí, premiér „nemá kouzelné řešení”

Blízký a Střední východ

Protesty zahájili mladí, kteří si stěžovali na vysokou nezaměstnanost a nedostupnost bytů. Mahdí označil jejich požadavky za oprávněné, ale řekl, že by měli přestat protestovat, protože nemá žádné kouzelné řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám