Hlavní obsah

Řady Islámského státu řídnou, džihádisté umírají i prchají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakka

Teroristická organizace Islámský stát má nyní v Sýrii a Iráku 19 tisíc až 25 tisíc bojovníků. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí Bílého domu Josh Earnest s odvoláním na informace zpravodajských služeb. Řady IS tak prý výrazně prořídly. Předchozí odhady z roku 2014 hovořily o 20 až 31 tisících džihádistů v obou zemích.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Článek

Earnest klesající počet bojovníků Islámského státu zdůvodnil vojenskými úspěchy mezinárodní protiteroristické koalice. Mluvčí se však nezmínil o počtu džihádistů v jiných zemích, jako je například Libye.

Američtí představitelé si řídnutí v řadách džihádistů vysvětlují ztrátami na bojišti i dezercemi.

Nový odhad zpravodajských služeb „znamená, že nadále představují podstatnou hrozbu, ale jejich potenciální počet poklesl", řekl Earnest.

K úspěchu prý přispěly irácké bezpečnostní síly a kmenové milice a umírněné opoziční skupiny v Sýrii podporované USA. Totéž údajně platí o více než 10 tisících leteckých úderů proti islamistickým extremistům. Mezinárodní úsilí prý rovněž začíná zamezovat proudu cizinců, kteří se chtějí k Islámskému státu připojit.

Možná jsou v Libyi

„Islámský stát má větší potíže než dříve s doplňováním svých řad a my jsme si dávno vědomi potřeby spolupráce mezinárodního společenství na zastavení přílivu zahraničních bojovníků do regionu," řekl Earnest.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Agentura Reuters upozorňuje, že někteří severoafričtí džihádisté, kteří by se jinak vydali do Sýrie, možná vyslyšeli výzvy vedení Islámského státu, aby zamířili do Libye, kde Islámský stát usiluje o rozšíření svého území k pobřeží Středozemního moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám