Hlavní obsah

Protestující Libanonce rozehnali s pomocí slzného plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

V Bejrútu použily v noci na pátek bezpečnostní síly slzný plyn proti desítkám demonstrantů, kteří před parlamentem požadovali demisi vlády, uvedla stanice BBC. Jejich rozhořčení vyvolal výbuch ledku, který ležel v přístavním skladu skoro sedm let. Protesty neutišilo ani zatčení 16 lidí, kteří měli mít na neštěstí podíl viny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Bejrútu požadovali demisi vládyVideo: Reuters

 
Článek

Podle libanonské tiskové agentury NNA se policisté střeli se skupinou několika desítek demonstrantů v centru města. Když se ji pokusili rozehnat, několik protestujících zranili.

Libanonce neuklidnilo ani zadržení 16 představitelů bejrútského přístavu a celní správy. Vyslechnuti budou bývalý ministr veřejných prací Ghází Arídí, který byl ve funkci, když v roce 2013 dorazila loď s nákladem dusičnanu amonného do bejrútského přístavu, a ředitel přístavu Hasan Kurajta, který je mezi osobami, jimž centrální banka nechala zmrazit konto.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Demonstrant v centru Bejrútu hází zpět na policisty slzotvorný granát.

V Libanonu kvůli výbuchu zadrželi 16 lidí. Vedení přístavu, celníky i dělníky

Blízký a Střední východ

K výbuchu 2750 tun ledku, který zcela zpustošil přístav, zabil 149 lidí a zranil dalších 5000, přispěla nečinnost úřadů. Libanonská velvyslankyně v Jordánsku Tracy Chamúnová odstoupila „na protest proti nedbalosti, lžím a zlodějinám státu“. „Všichni musejí odejít. Je to totální nedbalost státu,” uvedla Chamúnová.

Ještě před ní se ze stejných důvodů vzdal mandátu poslanec Marván Hamadí.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Noční protest v Bejrútu

Bejrút je ještě plný trosek, lidé počítají mrtvé a hněv Libanonců je cítit. „Dál už to nemůžeme snášet Celý systém musí skončit,” řekl třicetiletý Muhammad Sujur zpravodaji listu The Guardian.

Ke změnám vyzval i Macron

Na vládu si stěžovali lidé v ulicích už ve čtvrtek odpoledne, kdy se ulicemi poničeného Bejrútu prošel francouzský prezident Emmanuel Macron, který dal najevo soustrast: „Vidím ve vašich tvářích emoce, smutek, bolest. Proto jsem tady.” Dav kolem něj přitom skandoval „Revoluce!” a „Lidé chtějí pád režimu”.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron v poničeném Bejrútu

Macron slíbil pomoc. „Doufám, že tato pomoc půjde k libanonskému lidu, nikoliv ke zkorumpovaným lídrům,” řekl Macronovi jeden muž. „Pane prezidente, jste v ulici Generála Gourauda, který nás osvobodil od Osmanů. Osvoboďte nás od stávajících úřadů,” žádal po francouzském prezidentovi jako představiteli bývalé koloniální mocnosti v Libanonu další člověk z davu.

Po návštěvě lékárny poškozené výbuchem Macron řekl přítomným: „Chápu váš hněv, nejsem tu, abych podepsal bianko šek režimu”. Upozornil ale také, že Libanon je svrchovaná země a je na jeho obyvatelích, aby si požadované personální změny vynutil: „Co je tady ale také zapotřebí, je politická změna. Tato exploze by měla být začátkem nové éry.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám