Hlavní obsah

Pro zničení syrských chemických zbraní potřebujeme příměří, vyzývají experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experti z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyzvali k vyhlášení příměří, které by jim umožnilo zničit syrské zásoby chemických zbraní. Uvedl to šéf této organizace Ahmet Üzümcü. Prohlásil, že čas pro likvidaci nebezpečného arzenálu je sice „extrémně krátký“, vše by se ale dalo stihnout, pokud by zúčastněné strany syrského konfliktu s příměřím souhlasily.

Foto: Khaled Al-hariri, Reuters

Konvoj expertů OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní v syrském Damašku

Článek

Odborníci OPCW a OSN začali s likvidací chemických zbraní v souladu s rezolucí RB OSN z letošního 27. září. Dokument je reakcí na srpnový chemický útok u Damašku, kde podle opozice zabily jednotky prezidenta Bašára Asada stovky civilistů. Damašek ale odpovědnost odmítá a z použití bojového plynu obviňuje rebely.

V Sýrii působí od minulého týdne zatím malý sbor OPCW, který již s likvidací chemických kapacit začal. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v úterý doporučil, aby se tým rozrostl až na zhruba stovku odborníků. Mise bude mít sídlo v Damašku s podpůrnou základnou na Kypru.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Šéf mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Ahmet Üzümcü

Šéf OPCW ve středu novinářům řekl, že Sýrie dosud s lidmi z jeho organizace spolupracovala dobře a konstruktivně. "Pokud se podaří zařídit dočasný klid zbraní v určitých lokalitách", bude podle něj možné dodržet přísný harmonogram, stanovený pro proces likvidace syrského chemického arzenálu.

Sýrie má podle odhadů asi 1000 tun chemických bojových látek. Do 1. listopadu má vyřadit z provozu výrobny a zařízení, v nichž se tyto látky plní do hlavic, do poloviny příštího roku pak mají být zbraně zničeny nebo vyvezeny.

Sýrie souhlasila se zničením svého chemického arzenálu a poskytla seznam všech míst, kde bojové chemické látky vyrábí a skladuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám